BiHVIJESTIZANIMLJIVOSTI

Na upit-preporuku našeg portala Ministarstvu sigunosti FBIH o ukidanju PCR testa za državljane EU. Dobili smo odgovor!

Prije 20 dana od strane našeg portala smo poslali upit odnosno preporuku Vijeću ministara FBiH, ali smo dobili odgovor od Ministarstva sigurnost FBiH. Upit, točnije preporuka je bila da se ukinu PCR testovi za EU državljane kako bi potaknuli turizam, te smo obrazložili u mnogo točaka razloge i pozitivne ishode ukidanja PCR testa za EU državljane, ali smo na žalost dobili ovaj odgovor koji prenosimo u tekstu ispod: (slične preporuke su slali Ministrica turizma Edita Đapo, Općina Čitluk, MZ Međugorje, TZ Međugorje, TZ Hercegovačko-Neretvanske županije, TZ Mostar………)

 Poštovani,

U vezi Vašeg pitanja koje se odnosi na ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, obavještavamo vas sljedeće:

Uslovi za ulazak i boravak stranaca u Bosni i Hercegovini propisani su Zakonom o strancima („Službeni glasnik BiH“, broj 88/15). 

Zbog proglašenja pandemije korona virusa „COVID – 19“ u svijetu, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 18/20) i Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu („Službeni glasnik BiH“, br. 18/20, 20/20, 27/20, 29/20, 32/20 i 34/20) kojom je privremeno je zabranjen ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu. 

Odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu se shodno članu 2a. ne primjenjuje se na državljane Bosne i Hercegovine koji imaju dvojno državljanstvo te isti mogu ući na teritorij Bosne i Hercegovine sa ličnom kartom izdanom od strane nadležnog tijela Bosne i Hercegovine, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju.

Također, Odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu se shodno članu 2b. ne primjenjuje na državljane Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije. Stranci na koje se ne primjenjuje Odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu mogu u skladu sa članom 19. stav (1) Zakona o strancima, ući u BiH sa važećim pasošem ili drugim indentifikacionim dokumentom sa kojim su mogli ući u BiH prije stupanja na snagu  Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu. 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 14.07.2020 godine, donijelo Odluku o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu kojom se Odredbe o zabrani ulaska iz člana 2. Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu ne primjenjuju na državljane zemalja članica Europske unije i zemalja članica Šengenskog sporazuma, kao i na sve strance koji posjeduju višekratnu Šengensku vizu ili vizu zemalja Europske unije ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Europske unije i Šengenskog područja, ukoliko posjeduje potvrdu o negativnosti testa na virus SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati do trenutka ulaska u Bosnu i Hercegovinu. Ova odluka je stupila na snagu 16.07.2020. godine u 00:00 sati.

Na osnovu člana 2c. stav (2) Odluke o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu državljani država iz stava (1) ovog člana, obavezni su pridržavati se i poštovati sva upustva i naredbe nadležnih organa Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

autor: www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er