CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Hrvatski nadbiskup objasnio zašto žene ne mogu biti svećenice

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio o svojoj poruci za Dan žena te odnosu Crkve prema ženama.

O pravu glasa žena i pravu na pobačaj

“Kad govorimo o pravima žena ne mislim samo na pravo. To je jedno pitanje koje je puno dublje, ono uključuje i neka druga prava. Više mislim na pravo da imaju jednako dostojanstvo, donošenje odluka i uključenost u život Crkve i društva, pravo na jednaku plaću za isti rad i sve drugo što je povezano uz to”.

Biti svećenik nije pravo, pitanje žena svećenica je jako komplicirano

“Upravo to što Papa čini je način na koji se daje ženama mogućnost da budu uključene unutar Crkve u donošenje odluka. Pitanje ređenja žena je vrlo složeno pitanje i nije ga moguće odgovoriti u nekoliko rečenica. Ono nije pravo, nitko nema pravo, pa ni muškarci, biti svećenici. To nije pravo”, rekao je nadbiskup Uzinić.

“To pitanje nije ni pitanje dostojanstva. Mi smo svi jednaki po dostojanstvu, bili svećenici ili vjernici. Bilo da smo mi sami sebi pripisali nekakve naslove poput ‘preuzvišeni’, ‘uzoriti’, ‘velečasni’, to zapravo s dostojanstvom nema veze”, dodao je Uzinić osvrnuvši se na činjenicu da je Papa Franjo imenovao šest žena na visoke pozicije u Crkvi.

Uloga žene u crkvi

“Mislim da Crkva treba žene cijeniti u njihovu dostojanstvu i doprinosu koje imaju i daju Crkvi i vjerujem da to Crkva i čini. Ono što je u prošlosti bilo zanemareno, a što je u novim odlukama Pape Franje i imenovanjima se otvara kao perspektiva je da žene u Crkvi ne budu samo one koje će popunjavati klupe na misnim slavljima, koje će biti u ulogama služenja i to je potrebno, nego i da budu na mjestu gdje se donose odluke za život Crkve, ali i na mjestima u društvu na kojima se donose odluke”, rekao je nadbiskup Uzinić.

Pitanje rastave i pobačaja

Na pitanje novinara je li bojažljiva Crkva ona koja otežava crkveni razvod od primjerice nasilnika u obitelji ili ona koja brani pobačaj nakon silovanja. “Pitanje rastave je vrlo složeno pitanje koje uključuje puno različitih dimenzija čovjeka, uključuje i djecu. Zato svaka takva odluka, naravno netko tko živi u obiteljskom nasilju ima pravo, Crkva nije nikad ni negirala to pravo. Svako takvo pitanje treba uzeti u vid i uzeti u obzir različite segmente i na temelju toga pokušati donositi one odgovore koji će imati u vidu dobro svakog čovjeka”, objasnio je nadbiskup Uzinić.

www.medjugorje-news.com/

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er