MagazinZanimljivosti

8.ožujka Međunarodni dan žena

8. ožujka obilježava se kao međunarodni dan žena,dan koji ističe ravnopravnost žena i muškaraca prvi puta prigodno je obilježen 1909.  u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Već sljedeće godine u Kopenhagenu u Danskoj održana je Prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke Internacionale gdje je službeno odlučeno da se svake godine 8. ožujka obilježava Međunarodni dan žena.

Prijedlog ovoj inicijativi dala je slavna njemačka socijalistica Clara Zetkin. Otad se obilježavanje ovog dana proširilo Europom, pa i diljem svijeta, piše povijest.hr.

Ti događaji koincidirali su s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, kada su ustanovili da su slabe mjere sigurnosti na radu bile krive za smrt više od 140 žena.

Ipak, sve je počelo još 1857. u New Yorku kada su 8. ožujka u štrajk stupile radnice u tvornici tekstila, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Demonstrantice je rastjerala policija, ali su žene dva mjeseca kasnije osnovale svoj sindikat. Protesti žena nastavili su se i sljedećih desetljeća, od kojih je najpoznatiji bio 1908., kad je 15 000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Uoči Prvog svjetskog rata, žene su 8. ožujka širom Europe održale demonstracije za mir, a demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon uspostave boljševičke vlasti taj dan postao je državni praznik za obilježavanje herojstva radnica.

U zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice.

Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

U Katoličkoj Crkrvi se obično na drugu nedjelju u svibnju obilježava Majčin dan koji za, razliku od 8. ožujka, podsjeća na trnovit put majčinstva koji nije niti malo lagan i jednostavan, a pogotovo nije bio u prošlosti.

www.medjugorje-news.com/nedjelja.ba

Vezani članci

Back to top button