HRVATSKAVIJESTI

HRVATSKA Ovo je dio novih mjera koje će u nedjelju donijeti Nacionalni stožer

Broj oboljelih i preminulih ruši sve rekorde, bolnički je sustav pred kolapsom, a Nacionalni stožer donosi set novih odluka.

Svakoga dana ruše se rekordi zaraženih korona virusom u Hrvatskoj pa izuzetka nije bilo ni u subotu kad su zabilježena čak 2242 nova slučaja Covida-19. U bolnicama je 731 pacijent, što govori da se zdravstveni sustav sve više opterećuje Covid-pacijentima, što bi moglo dovesti do njegova “pucanja” ako se brojke barem ne stabiliziraju kad se već ne mogu smanjivati. Prema najnovijim informacijama, to je razlog što bi se već sljedećeg tjedna zagrebačka Arena mogla početi pripremati za prijem lakše oboljelih i nove mjere Stožera, piše Jutarnji list.

Naime, tijekom proljeća, kad se još nije znalo kojim će smjerom krenuti brojke novooboljelih, Arena je bila spremna s oko 400 kreveta koji su, srećom, tada ostali prazni. Da je trend zabrinjavajući potvrđuju podaci iz Covid-bolnice KB Dubrava.

Trostruko povećanje

“Trenutačno raspolažemo s 270 kreveta, od čega je danas bilo popunjeno 200. S obzirom na to da je dnevni priljev pacijenta dvadesetak, to znači da već za tri dana moramo imati pripremljene dodatne krevete u bolnici”, objašnjava situaciju voditelj respiracijskog centra u KB-u Dubrava, prof. dr. Ivica Lukšić. Dodaje da zabrinjava činjenica da se kod sve mlađih pacijenata bilježi srednja i teška klinička slika bolesti. U subotu je u KB-u Dubrava bilo 25 pacijenata na intenzivnoj skrbi i 14 na respiratoru, što je u odnosnu na prije desetak dana barem trostruko više.

Vezani članci

Nacionalni će stožer u nedjelju odlučivati o novim mjerama koje bi među ostalim ograničile broj osoba koje se mogu okupljati na javnim mjestima na 50. I svadbe, koje su i dalje izvor infekcije za veći broj ljudi, ograničile bi se na 25 osoba.

Premda je radno vrijeme kafića i restorana ograničeno do 24 sata, pokazalo se da se alkohol nakon toga kupuje na benzinskim postajama. Vjerojatno će prijedlog Stožera biti da se, dok traje epidemija, zabrani prodaja alkohola na benzinskim postajama.

Zasad ostaje pitanje kažnjavanja nenošenja maski u zatvorenim prostorima jer bi za to trebalo mijenjati neke zakonske odredbe. Moguće je, nastavi li se ovaj trend povećanja novozaraženih na dnevnoj bazi, da se posegne i za tom mjerom.

Potpuni lockdown zasad nije opcija premda je proljeće pokazalo da je, uz zatvaranje granica, to zapravo jedino moguće učinkovito sprečavanje širenja zaraze.

Nove brojke govore da epidemija nije pod kontrolom jer iz dana u dan sve je više zaraženih. Prednjači Zagreb s čak 798 novozaraženih pa ne čudi da je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar, nezadovoljan situacijom istaknuo da brojke mogu početi padati tek ako se građani konačno budu pridržavali epidemioloških mjera, što zasad ne čine u dovoljnoj mjeri. Primjerice, u petak navečer centar grada bio je pun, dakako uglavnom onih bez maski i bez preporučene distance.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er