CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Gdje se anđeo Gabrijel ukazao Mariji

Toliko je ljepote i povijesti u Katoličkoj crkvi! 25. ožujka je blagdan Blagovijesti. (Međutim, 2024. godine Crkva je pomaknula blagdan na 8. travnja jer je datum ožujka padao tijekom Velikog tjedna.) Gdje se anđeo Gabrijel ukazao Mariji?

Katolička crkva slavi Marijino “da” arkanđelu Gabrijelu nakon što ju je zamolio da bude Isusova Majka. Ovaj se blagdan također održava devet mjeseci prije Božića. Prema tradiciji, bazilika Navještenja u Nazaretu, Izrael, podignuta je upravo na mjestu ukazanja anđela Gabrijela Mariji. Također se vjeruje da je to Marijina kuća iz djetinjstva.

Bazilika se sastoji od dvije razine. Nazaretska katolička župna zajednica koristi najvišu razinu. Donja razina sastoji se od špilje u kojoj se vjeruje da je Marija nekada živjela i rekla “da” anđelu Gabrielu. To je također najveća kršćanska crkva na Bliskom istoku. Dok je velika bazilika izgrađena 1969., kaže se da je izvorno svetište koje se sastoji od oltara i špilje sagrađeno sredinom četvrtog stoljeća. Evo fotografije mjesta u bazilici gdje se Gabrijel ukazao Mariji:

Ovaj oltar iz 18. stoljeća nalazi se na donjoj razini bazilike Navještenja. Tradicija kaže da sadrži ostatke Marijinog doma iz djetinjstva i mjesto gdje se dogodilo navještenje. Latinski natpis na oltaru glasi: “Verbum Caro Hic Factum Est”, što znači “Ovdje je Riječ tijelom postala (Iv. 1,14)”. Stube iza oltara vode do “Marijine kuhinje” i izlaza na dvorište. Stup desno od oltara, najvjerojatnije izgrađen oko četvrtog stoljeća, predstavlja mjesto gdje se anđeo Gabrijel ukazao Mariji.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er