BiHVIJESTI

FBiH će formirati ekspertni tim za analizu ruskog cjepiva

U Federaciji Bosne i Hercegovine uskoro će biti formiran ekspertni koji će analizirati rusko cjepivo protiv koronavirusa, potvrdio je danas pomoćnim federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Kako je Čerkez kazao, još nije dostupno dovoljno ni pokazatelja ni saznanja o ruskom cjepivu kojoj treba pažljivo pristupiti, piše Klix.ba. “U tom pogledu će vrlo brzo biti formirana šira ekspertna grupa u FBiH. Jako je važno da cjepivo bude sigurno, da je provjereno i certificirano. Nećemo ulaziti ni u kakve rizike”, rekao je Čerkez.

On je dodao da FBiH već ima strategiju cijepljenja u smislu za koje kategorije stanovništva bi bila prvenstveno osigurana. “Što se tiče našeg sustava, mi imamo vrlo jasnu pripremljenost. Pitanje je samo nabavke cjepiva, a i financije prilikom nabavke neće biti problem”, dodao je Čerkez. Podsjetimo, Rusija je počela s masovnom proizvodnjom cjepiva protiv koronavirusa, nazvane Sputnik V, iako brojni svjetski stručnjaci sumnjaju u njenu učinkovitost.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije osporavaju ovo cjepivo jer nije prošla propisane faze ispitivanja. Podsjetimo da je Šef predstavništva RS-a u Rusiji Duško Perović već najavio da se procjenjuje da bi RS krajem ove godine mogla doći do ruskih cepiva, o čemu je obaviješten i član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er