VJERA I DUHOVNOST

Evo zašto se ove godine Blagovijest ne slavi 25. ožujka

Svetkovina Navještenja Gospodinova, Blagovijest, koja se slavi devet mjeseci prije Božića, u Općem crkvenom kalendaru određena je za 25. ožujka. No, povremeno bi 25. ožujka mogao pasti na dan koji bi pokrenuo prijenos svečanosti.

Takvo liturgijsko miješanje vođeno je dokumentom koji je proglašen nakon reforme crkvenog kalendara nakon Drugog vatikanskog koncila. Opće norme za liturgijsku godinu i kalendar, koje je 1969. proglasio papa Pavao VI., poredaju različita liturgijska slavlja prema utvrđenom prvenstvu ili redoslijedu važnosti i značenja. Opće norme navode da korizmene nedjelje i dani Velikog tjedna imaju liturgijski prednost, čak i pred Gospodnjim blagdanima – što je tip blagdana u koji se svrstava Blagovijest.

Prema tome, ako je 25. ožujka korizmena nedjelja, tada se svetkovina obilježava na sljedeći primjenjivi datum, što bi najčešće bilo 26. ožujka. Međutim, ako 25. ožujka pada u Veliki tjedan ili u vazmenu osminu (tjedan nakon Uskrsa), tada se Blagovijest prenosi na prvi ponedjeljak nakon uskrsne osmine. Stoga će se ove godine, budući da je 25. ožujka Veliki ponedjeljak po rimskom kalendaru, liturgijsko slavlje Blagovijesti slaviti u ponedjeljak, 8. travnja.

Osim toga, na svetkovinu Navještenja – baš kao i na Božić – službenici i vjernici kleče tijekom Nicejskog vjerovanja kada se spominje Gospodinovo utjelovljenje: “i po Duhu Svetom utjelovi se od Djevice Marije i posta čovjek.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er