CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Svećenik objašnjava: Zašto za svetog Josipa postoje dva blagdana?

Zašto imamo dva blagdana svetog Josipa? Jedan je 19. ožujka, a drugi 1. svibnja.

Svećenik odgovara: Prve godine Crkve bile su okupirane raspravama o Kristovoj naravi, pa iako je svetog Josipa slavio u istočnim liturgijama tijekom božićne sezone, nije mu se pridavala posebna pozornost sve do sedmog stoljeća. Do devetog stoljeća njegov se blagdan u nekim mjestima u Europi slavio 11. ožujka. Tijekom srednjeg vijeka blagdan 19. ožujka postao je popularan kada su ga promovirali servitski i franjevački propovjednici.

Papa Siksto IV. (franjevac izabran za papu 1471.) proširio je blagdan 19. ožujka na crkvu u Rimu, a postao je univerzalni blagdan u 16. stoljeću kada je Tridentski sabor revidirao Brevijar i Misal. Papa Lav XIII. (vladao 1878.-1903.) opisao je svetog Josipa kao zaštitnika cijele Crkve: “Ovo je njegova bezbrojna obitelj… jer je on Marijin muž i Isusov otac.” Karmelićani su treću srijedu nakon Uskrsa slavili svetkovinu u čast zaštitnika sv. Josipa.

Godine 1955. papa Pio XII. zamijenio je taj blagdan proslavom 1. svibnja u čast Josipa Radnika. Papa Pio je ovim blagdanom namjeravao osporiti komunistička obilježavanja Prvog svibnja, priznati vrijednost kršćanskih radnika i odati počast plemenitosti ljudskog rada.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er