VJERA I DUHOVNOST

Evo kako proslaviti Valentinovo na Čistu srijedu

Pomniji pogled na svetog Valentina otkriva mnogo dublju ljubavnu priču. Tradicija kaže da je mučenik iz trećeg stoljeća sveti Valentin vjenčavao parove u tajnosti zbog edikta cara Klaudija kojim je brak zabranjen. Evo kako proslaviti Valentinovo na Čistu srijedu:

Sv. Valentina, koji je želio podržati brak u doba promiskuiteta, naposljetku je zatvorio, mučio i odrubio mu glavu car Klaudije jer je odbio zanijekati svoju vjeru. Postoje dva izvještaja o svetom Valentinu, a nije jasno odnose li se na istu osobu. Jedan ga identificira kao svećenika u Rimu, ali ga drugi opisuje kao biskupa Ternija. Iako se malo toga može potvrditi o njegovu životu, u smrti sveti Valentin ostaje zaštitnik zaljubljenih, ali i pčelara i epileptičara. Njegova se lubanja danas nalazi u maloj bazilici Santa Maria in Cosmedin u Rimu, podsjećajući posjetitelje na žrtvenu prirodu ljubavi.

Približavanje Pepelnice i Valentinova može doista pokazati kako bismo trebali činiti pokoru — ne samo kao pojedinci, nego u zajedništvu s drugima, i kako je naša pokora uvijek usmjerena prema našim bližnjima. Obveza suzdržavanja od mesa i posta ostaje iako je Valentinovo, ali dva praznika ne moraju biti u suprotnosti. A jednostavan sastanak za večeru za Valentinovo još uvijek je moguć. Tijekom dana postimo iz ljubavi prema Bogu, ali zato moj voljeni suprug ili zaručnik možemo imati zajedničku večeru normalne veličine, koja će naravno, biti nemrsna.

Crkva svake godine izdvaja dva dana posta: Čistu srijedu i Veliki petak. Ovih su dana dužni postiti katolici od 18 do 60 godina. Katolici stariji od 14 godina također su dužni suzdržavati se od mesa u te dane, te na korizmene petke.

Kada postimo od hrane, štedimo novac, i tako je korizmena milostinja povezana s postom korizme.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er