CRKVA

10 načina da ove korizme obnovite svoj život u Kristu

Korizma je vrijeme obraćenja i pokore koje Katolička Crkva nudi vjernicima kako bi se pripremili i proživjeli Vazmeno trodnevlje — otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Tijekom 40 dana (ove godine od 14. veljače do 28. ožujka) katolici mogu postaviti ciljeve za rast u svetosti i pomoći drugima da učine isto. Evo 10 načina kako evangelizirati i obnoviti svoj život u Kristu ove korizme:

1. Redovito se pričešćujte. Tijekom cijele korizme odlazak na misu i pričest najučinkovitiji je misionarski i evangelizacijski čin u kojem vjernici mogu sudjelovati. Sveti Ivan Pavao II. primijetio je da Euharistija u sebi sadrži “svjetsko načelo i vječni izvor spasenja”. Stoga bi katolici trebali što češće koristiti njegove blagodati.

2. Uronite dublje u molitvu. Mnogi katolici zanemaruju važnost molitve u svom životu. Ovo vrijeme korizme može biti izvrsna prilika za produbljivanje našeg odnosa s Bogom kroz molitvu. Sveti Ivan od Križa je napisao: “Tko bježi od molitve, bježi od svega što je dobro.” Sveti Efrem nudi praktičniju perspektivu. Za njega molitva stvara vrline u našim srcima – štiti nas od ljutnje, oholosti i zavisti. Molitva nam pomaže da umremo sebi da bismo se prilagodili Isusu, što je posebno potrebno u korizmi.

3. Posvetite se čitanju Biblije. Papa Benedikt XVI. uvijek je tražio od kršćana da se posvete upoznavanju Svetoga pisma. Uključite Bibliju u svoju svakodnevnu molitvu. Ona je, kako kaže Katekizam, primarni izvor naše spoznaje Boga.

4. Idite na ispovijed!

5. Pomozite potrebitima. Korizmeno vrijeme poziva vjernike da darujemo svoje živote za druge, osobito za one najpotrebnije kao što je to učinio Krist, “koji je postao siromah da se vi obogatite njegovim siromaštvom”. Postoje tisuće katoličkih dobrotvornih udruga diljem svijeta koje trebaju našu pomoć. Isus nam je rekao: “Siromahe ćete uvijek imati uza se” (Mt 26,11). Ovo je bila opomena da uvijek vodimo računa o onima koji su manje sretni od sebe. Siromasi su blago Crkve.

6. Njegujte svoju pobožnost prema Djevici Mariji. Marija služi kao savršen model za sve katolike: muškarce, žene, djecu, tinejdžere, majke, zaposlene profesionalce, studente – svakoga tko želi razviti život više usmjeren na Krista tijekom korizme.

7. Budite mirotvorac. Pomirite se s nekim za koga vjerujete da ne zaslužuje poštovanje, oprost ili trenutak pažnje. Ako nije, što je točno Krist mislio kada je rekao da trebamo oprostiti svojim neprijateljima?

8. Meditirajte o postajama križnog puta. Većina župa nudi mogućnost molitve križnoga puta petkom tijekom korizme. Prihvatite ovu priliku koju vam Bog nudi da naučite više o vjeri i onome što nedostaje u vašem duhovnom životu, piše CNA

9. Zauzmite se za Isusa Krista. Tijekom korizme uložite dodatni napor u obranu Isusa Krista i Katoličke Crkve. Kada se suočimo s netolerantnim, zatvorenim i antikršćanskim mišljenjima, dužnost nam je da s ljubavlju poučavamo i informiramo one koje susrećemo u svakodnevnom životu. Svijet postaje sve neprijateljskiji prema kršćanima i kršćanstvu. Kristova ljubav je odgovor na neznanje, mržnju i nesnošljivost. Ako ne, u što točno vjerujemo kao vjernička zajednica?

10. Evangeliziraj ljude koje susrećeš na putu. Prednosti evangelizacije daleko nadmašuju nelagodu koju bismo mogli osjetiti kada drugima prenosimo Evanđelje. Imamo priliku objasniti svoja uvjerenja drugima koji ih možda ne razumiju, a uz pomoć Duha Svetoga, možemo čak i uvjeriti druge u mudrost i stvarnost naših uvjerenja.

Uzdaj se u Krista i dopusti mu da govori kroz tebe.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er