CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Euharistija je izvor svega dobra u našem životu!

Euharistija je izvor svega dobra u našem životu! Jeste li se ikad zatekli da i dalje tražite nešto za jesti ili popiti nakon što ste pojeli cijeli obrok? Moram priznati da ponekad virim u hladnjak jer jednostavno nisam zadovoljan. Što zapravo tražim? Svi znamo da život sam po sebi nije uvijek zadovoljavajući jer ne može ispuniti naša očekivanja.

Preostalo nam je tražiti nešto više od onoga što imamo, ali ne znamo što je to točno niti gdje to pronaći. Naš Spasitelj Isus Krist zna. „Ja sam kruh života; tko god dođe k meni, nikada neće ogladnjeti, a tko vjeruje u mene, nikada neće ožednjeti”. ( Ivan 6, 35), sveta Euharistija.

Možda je moja želja za zadovoljstvom dublja od onoga što mogu pronaći u hladnjaku ili ormaru, piše Catholic Stand. Naravno, dobra čaša vina ili domaći čokoladni kolačić mogu privremeno smiriti nepca, ali ako sam potpuno iskren sa sobom, događa se još nešto. Jeste li ikad imali takav osjećaj?

Često smo gladni i žeđi, ali ne zbog hrane ili pića. Što zapravo želimo? Svi znamo da život sam po sebi nije uvijek zadovoljavajući jer ne može ispuniti naša očekivanja. Preostalo nam je tražiti nešto više od onoga što imamo, ali ne znamo što je to točno niti gdje to pronaći. Naš Spasitelj Isus Krist zna. „Ja sam kruh života; tko god dođe k meni, nikada neće ogladnjeti, a tko vjeruje u mene, nikada neće ožednjeti ”, rekao je Isus (Ivan 6,35).

Tijelo i Krv Kristova

Čak i uz ove uvjerljive riječi našeg Spasitelja, još uvijek nalazim sebe u potrazi za zadovoljstvom. Možda tražim jer dio mene nije potpuno siguran u obećanje našega Gospodina. To obećanje dolazi u kruhu i vinu – tijelu i krvi Kristovoj – koje blagujemo na misi. “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, ima život vječni”, rekao je Isus (Ivan 6,54)

Krist se predstavlja u ovom sakramentu koji daje život. “Kao što me poslao živi Otac i ja imam život zbog Oca, tako će i onaj koji se hrani mnom imati život zbog mene”, rekao je Isus (Ivan 6,57). Dajući nam svoje tijelo, krv, dušu i božanstvo, Krist nam daje da bismo mogli postati jedno s Njim kao što je On jedno s Bogom.

Međutim, ako primimo svetu Euharistiju, ali se suzdržavamo duhovno i osjećajno, uskraćujemo sebi puninu života koji Bog želi za svakoga od nas. Negiramo sebi puninu Božje milosti. Uskraćujemo sebi potpuno zadovoljstvo koje samo naš Gospodar može pružiti. Što više damo od sebe, do više primamo.

Zadovoljstvo

Stoga, kad primimo svetu Euharistija, činimo to fizički, emocionalno i duhovno, jer kroz Krista vidimo život onakav kakav bi trebao živjeti – za Kraljevstvo Božje. „Blago gladnima i žednima pravednosti, jer će se nasititi“, rekao je naš Gospodin (Matej 5,6). Gladni smo, žedni smo, čeznemo, nastojimo biti bolji od onoga što jesmo za veću svrhu od onoga što nam nudi naš zemaljski život.

Dajući nam svog Sina, Bog nam nudi život ispunjen vjerom, nadom i ljubavlju. “Moja je hrana vršiti volju onoga koji me posla”, rekao je Isus (Ivan 4,34) Krist je dijelio svoju hranu s nama. Dok se međusobno ugošćujemo, možemo pozvati i druge za stol našega Gospoda da prehranimo ljubavlju čitav svijet. Zajedno, s našim Gospodinom, naša radost i žeđ bit će zadovoljeni. Amen.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er