MEĐUGORJEVJERA I DUHOVNOST

Duhovno zvanje rođeno u Međugorju: Gospa me pratila na putu do svećeništva, a cijela moja mlada misa bila je u duhu Međugorja

Vlč. Marijan Štingl župnik je u Gornjem Viduševcu kod Gline. Njegovo duhovno zvanje rodilo se u Međugorju, a tome je prethodio zanimljiv put egzistencijalnog traženja, kao i traženja osobnoga mjesta u životu Crkve. U pronalasku odgovora pomagala mu je Blažena Djevica Marija.

“‘Ne boj se! I tebe Bog zove’ – ove riječi svećenika koji je svjedočio na Mladifestu u Međugorju duboko su me dirnule. U njegovom svjedočenju prepoznao sam sebe i u sebi sam osjetio da je to za mene, ali sam rekao Bogu – ‘ne, Bože, ja sad imam drugi plan, studiram, imam snove za život i nije to za mene’… a, znao sam da je to bio Božji poticaj da se vratim na ono na što me je u djetinjstvu zvao”, ističe vlč. Marijan koji je u djetinjstvu u igri volio glumiti svećenika.

Prisjeća se da je imao neki tanjurić i čašu, molitvenik koji mu je baka darovala, kekse bi znao odrubiti da dobiju oblik hostije, i za improviziranim oltarom bi, u skrovitosti, slavio misu. Bog je već tada usadio u dijete njegovo zvanje.

Odrastao je u Petrinji uz majku i brata, otac mu je umro tri mjeseca prije njegova rođenja, a za vjerski odgoj je zaslužna baka, očeva majka. U teškoćama odrastanja i vihoru Domovinskoga rata, utjehu je znao pronalaziti u crkvi, pred Gospinim kipom. “Kad god bi mi bilo teško, i kada bi tražio neku pomoć, znao bi otići u crkvu gdje je bio kip Majke Božje i tamo bi se molio.

Doživljavao sam u tim trenucima kao da govorim majci. Nekako sam u crkvi pronalazio mir i nekoga kome ću se povjeriti. Tada sam se Mariji utjecao da mi ona pomogne u životnim i obiteljskim problemima. Osjećao sam njezinu blizinu i pomoć”.

Pomoć nebeske majke nije izostala i kada su započela lutanja i mladenačke krize. Naime, kako bi ‘pobjegao’ iz sredine u kojoj je živio, vlč. Marijan je upisao srednju školu u Karlovcu, poslije je nastavio studij u Zagrebu, ali svo to vrijeme nije osjećao ispunjenost i zadovoljstvo. Tada je, kako ističe, živio dvostrukim životom – s jedne strane nije osjećao nezadovoljstvo svim životom, a kada bi preko vikenda bio u Petrinji nastojao je svima pokazati kako je sretan.

Bog i Majka Božja poslužili su se njegovim vjeroučiteljem Vladom Sučecom koji ga je pratio i poticao da se uključi u Marijinu legiju, da ode u Međugorje, da sudjeluje u Mladifestu.

“Često me je jedna grupa mladih iz Marijine legije pozivala da im se priključim, da idemo u domove, bolnice, posjete starijima,… Prepoznali su da bih ja trebao biti dio njih, a ja sam to dugo vremena odbijao. Onda se dogodio jedan preokret kada su s Gospinim kipom članovi Marijine legije došli u moju obitelj i zajedno smo molili krunicu. Zatim je uslijedio razgovor s vjeroučiteljem Vladom koji me je pridobio da ipak dođem na prvi susret.

Tada sam otkrio da je Marijina legija ono što sam dugo vremena tražio – uz molitveni dio ima i puno toga dobrog karitativnog djelatnog u tome članstvu, tako da sam tu našao svoje mjesto u Crkvi kao laik”, rekao je vlč. Marijan.

Ulaskom u Marijinu legiju vlč. Marijan je doživio promjene u svome životu, u životu njegove obitelji, no nije mogao ni pomisliti što ga još čeka. Na poticaj vjeroučitelja Vlade otišao je u Međugorje. Njegov prvi posjet bio je, kako ističe, čisto turistički. Zatim je uslijedio prvo sudjelovanje na Mladifestu i otkrivanje zvanja. Marijin zagovor i njezina pomoć pratili su ga i u nadolazećim fazama života. Prisjeća se kako se za prijemni na studij teologije nije puno pripremao, ali Bog ga je želio tamo i pomogao mu je.

“Puno je čudesa bilo u mojem životu, iskusio sam Božje milosrđe, a znakovit je i datum svećeničkog ređenja 25. lipnja 2016. godine, na 35. godišnjicu međugorskih ukazanja. To mi je bio veliki, veliki znak da me Gospa pratila na putu do svećeništva. A cijela moja mlada misa bila je u duhu Međugorja, a na kraju mise, prije zahvale, imao sam posvetnu molitvu svećenika Majci Božjoj, da ona vodi moje svećeničko zvanje, moj poziv. Bio sam siguran da to trebam učiniti, jer se bojim da bi se bez Marije izgubio”, istaknuo je vlč. Marijan.

Ovo događanje od velikog je značenja i za Sisačku biskupiju, koja obilježava Godinu mladih, a koju će zaključiti hodočašćem mladih na Mladifest u Međugorju

Odmah nakon svećeničkog ređenja vlč. Marijana je čekala župnička služba u Gornjem Viduševcu kod Gline. “Kada sam otvarao svoj prvi dekret mislio sam si Bože hoću li ja to moći, i pozvao sam Mariju u pomoć. Danas sam sretan jer imam zaista prekrasnu župu”, ističe mladi viduševački župnik koji sudjeluje u pripremi trodnevnog Mladifesta, po uzoru na onaj u Međugorju, koji će biti održan od 21. do 23. lipnja u Gornjem Viduševcu. Ovo događanje od velikog je značenja i za Sisačku biskupiju, koja obilježava Godinu mladih, a koju će zaključiti hodočašćem mladih na Mladifest u Međugorju.

Kao duhovni pastir vlč. Marijan skrbi o povjerenom mu stadu, ali kod njega se razvila i jedna prava pastirska ljubav prema ovcama. Prethodni viduševački župnik ogradio je crkveno dvorište, a kako je imao nekoliko ovaca, njegovim stopama je krenuo i mladi nasljednik, jer se ovce pobrinu da livada bude uredna, a on se, pak, brine o njima. Vlč. Marijan ima i ‘jednogodišnji’ hobi – naime na Mladifest u Međugorje ide biciklom. Na trodnevno putovanje ne ide sam, uvijek se nađe onih koje pokreće i vodi ista čežnja do cilja.

međugorju

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er