MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Drevno pouzdanje u Marijinu pomoć iz 3. stoljeća: Najstarija molitva Djevici Mariji

Pronađen je papirus na kojem je ispisana molitva koja pokazuje da su već u 3. stoljeću prvi kršćani zazivali Mariju u pomoć

Dana 24. svibnja s radošću slavimo Mariju pomoćnicu kršćana. Sveti Ivan Zlatousti prvi je 345. Mariju nazvao tim imenom. I u Lauretanskim litanijama zazivamo ju kao Pomoćnicu kršćana a taj zaziv je uvršten u litanije poslije pobjede kršćanske vojske nad Turcima 7. listopada 1571, u bitki kod Lepanta. Tada su Turci bili nadmoćniji brojem lađa i vojnika, ali kršćani su se zavjetovali Mariji i uspjeli pobijediti. Poslije te bitke uveden je i blagdan Marije Pobjednice ili Kraljice Presvete Krunice.

Ipak Mariju su kršćani kao svoju pomoćnicu i zagovornicu smatrali i zazivali još u 3. stoljeću poslije Krista, a dokaz za to je najstarija kršćanska molitva Djevici Mariji. Naime, 1938. objavljen dio papirusa što ga je 1917. kupila John Ryland Library u Manchesteru. Stručnjaci su utvrdili da je na njemu ispisana molitva koja potjeće iz 3. stoljeća. Riječ je o predivnoj molitvi: Pod obranu se tvoju ili lat. (Sub tuum), a koja izražava nevjerojatno povjerenje u Djevicu Mariju kao onu koja rješava, zagovara i pomaže one koji joj se obrate. Molite ovu molitvu zajedno s crkvom na nebu, na zemlji i u čistilištu:

Pod tvoju se obranu utječemo

Vezani članci

Sub tuum sveta Bogorodice!

Ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi, Djevice slavna i blagoslovljena.
Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri, svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči!

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er