DEVETNICE

Devetnice koje možete moliti tijekom svibnja

Devetnice spadaju među najpopularnije oblike pobožnosti današnjih vremena. One imaju stare, pa čak i duboke biblijske korijene. U nastavku donosimo devetnice koje možete moliti tijekom svibnja.

Blaženi Ivan Merz

(Spomendan slavimo 10. svibnja, a devetnica započinje 1. svibnja)

Hrvatski katolički intelektualac rodom iz Banje Luke koji se posebno posvetio odgoju i evangelizaciji mladih. Na beatifikaciji bl. Ivana Merza Sveti Otac Ivan Pavao II. rekao je i ove riječi: “Njega vam dajem kao svjedoka Kristova i zaštitnika, ali istodobno i suputnika na putu u vašoj povijesti.

Sveti Leopold Bogdan Mandić

(Spomendan slavimo 12. svibnja, a devetnica započinje 3. svibnja)

Vezani članci

Omiljeni hrvatski svetac i marljivi ispovjednik, koji je noću provodio duge sate u molitvi. Štovanje sv. Leopolda proširilo se po cijelome svijetu s obilnim plodovima vjere i ljubavi.

Gospa Fatimska

(Spomendan slavimo 13. svibnja, a devetnica započinje 4. svibnja)

Gospa u svojim ukazanjima u Fatimi posebno potiče na redovitu euharistiju, ispovijed, a posebno na molitvu krunice po kojoj nam obećava svoj majčinski zagovor i pomoć.

Sveta Dimfna

(Spomendan slavimo 15. svibnja, a devetnica započinje 6. svibnja)

Sv. Dimfna zaštitnica je svih koji pate od psihičkih poteškoća, a njezinim zagovorom mnogi svjedoče da su ozdravili od duševnih tegoba.

Sveta Rita

(Spomendan slavimo 22. svibnja, a devetnica započinje 13. svibnja)

Sveta Rita poznata kao svetica nemogućeg zbog njenih zadivljujućih odgovora na molitve, kao i izvanrednih događaja koji su se dogodili u njezinu životu.

Marija Pomoćnica Kršćana

(Spomendan slavimo 24. svibnja, a devetnica započinje 15. svibnja)

Devetnica u pripravi za svetkovinu Marije Pomoćnice osobit je način čašćenja Djevice Marije svojstven Salezijanskoj obitelji. U devetnici ponavljamo i molitvu Marijo, moćna Djevice koju je sastavio sv. Ivan Bosco.

Gospa od Kamenitih vrata

(Blagdan slavimo 31. svibnja, a devetnica započinje 22. svibnja)

Majka Božja od Kamenitih vrata slavi se na blagdan Marijina pohoda rođakinji Elizabeti 31. svibnja. Devetnica se moli tako da se devet uzastopnih dana moli Gospina krunica i molitva Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

Devetnica uoči Duhova

(Blagdan slavimo 28. svibnja, a devetnica počinje 19. svibnja)

Devetnica Duhu Svetom pravo je sredstvo za što bolju pripremu za blagdan Pedesetnice. Sveto pismo svjedoči nam kako su apostoli nakon Kristova Uzašašća devet dana bili zajedno i molili u gornjoj sobi čekajući da se na njih spusti “Sila odozgor“. To možemo gledati kao prvu devetnicu u kršćanskoj povijesti.

Devet utoraka sv. Ani

(Počinje u utorak 30. svibnja, uoči blagdana 26. srpnja)

Prema staroj predaji, sveta Ana rodila se i umrla u utorak pa se taj dan smatra danom bezgrešnoga začeća i rođenja Blažene Djevice Marije. Zato se u starini običavalo osobito utorcima obavljati posebne pobožnosti u čast svete Ane, kao što se to i danas čini u njezinim svetištima. Devetnica svetoj Ani za supruge i majke može se moliti bilo kada, ili devet utoraka prije 26. srpnja ili devet dana uoči blagdana da počne 17. i završi 25. srpnja.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er