DEVETNICE

Danas započinje devetnica sv. Tomi Akvinskom

Danas započinje devetnica sv. Tomi Akvinskom! Sveti Toma Akvinski, kojega Crkva slavi 28. siječnja, zasigurno je jedan od najvećih crkvenih umova. Rođen je 1225. u dvorcu Aquino u južnoj Italiji. Unatoč protivljenjima roditelja postao je dominikanac, a poglavari vidjevši njegove ogromne intelektualne sposobnosti šalju ga učenjaku svetomu Albertu Velikomu.

Sveti je Toma umro relativno mlad, u dobi od 49 godina, 7. ožujka 1274. Na putu u Lyon na opći sabor klonuo je i zaustavio se u samostanu Fossa Nouva kraj Rima i ondje preminuo. Proglašen je svecem, a 1567. i crkvenim naučiteljem. Devetnica se moli uoči spomendana svetoga Tome Akvinskoga, od 19. do 27. siječnja.

Prvi dan: Sveti Toma, pozvan od Boga

„Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan.” (Mt 10,37)

Sveti Toma, kao mladić bio si uvjeren u to da te Bog poziva u redovnički život. Iako je tvoja obitelj bila protiv toga, bio si odlučan u slijeđenju Božjega poziva. I kada su te braća otela i zatvorila u vlastitu kuću, ti nisi odustajao, nego si čekao Božji trenutak.

Vezani članci

Sveti Toma, moli za sve mlade koji tek trebaju prepoznati svoj poziv. Pomozi im da budu otvoreni Božjemu pozivu. Nadahni ih da naprave izbor iz ljubavi prema Bogu i nesebične ljubavi prema bližnjemu. U kojemu god životnome staležu da se nalaze, pomozi im da uvide put svojega izbora kao poziv služenju. Mogu i vjenčani, i samci, i svećenici, i sve Bogu posvećene osobe graditi Crkvu svojim životima utemeljenima na odanosti, pobožnosti i ljubavi.

Molitva:

Sveti Toma Akvinski, zaštitniče studenata i katoličkih škola, zahvaljujem Bogu što ti je podario darove razuma i znanja kojima si se koristio za podizanje Crkve u ljubav.

Zahvaljujem Bogu i na velikome broju i bogatstvu teoloških djela koja si nam ostavio napisana. Nisi bio samo veliki učitelj nego i čovjek velikih vrlina koji je želio da mu svetost ispuni srce. Iako te ne mogu slijediti u znanstvenim istraživanjima, mogu te slijediti u poniznosti i ljubavi što su označile tvoj život. Kako kaže sveti Pavao, ljubav je najveći dar, dan svima.

Moli za mene da mogu rasti u svetosti i milosrđu. Moli za sve katoličke škole i za one koji ih pohađaju i u njima podučavaju. Posebno te molim, podaj mi milost koju te tražim u ovoj devetnici… (recite svoju nakanu). Amen.

Drugi dan: Sveti Toma, ljubitelj čistoće

„Bog nas, doista, nije pozvao na nečistoću, nego na svetost.” (1 Sol 4,7)

Sveti Toma, ti si bio veliki ljubitelj čistoće. Kada te je obitelj željela odgovoriti od ulaska u Dominikanski red, poslala ti je neku ženu da te navede na grijeh. Ti si se odupro i zauvijek posvetio svoje djevičanstvo Bogu.

Danas smo okruženi kulturom koja obezvređuje dar ljudske spolnosti. Ljudske su osobe viđene kao seksualni objekti, a njihovo ljudsko dostojanstvo obezvrijeđeno je. Kao posljedicu toga imamo društvo koje odobrava abortus i ne poštuje ljudski život od samoga početka. Djeca se zloupotrebljavaju, a obitelji su nevjerne.

Moli dok naše društvo ne otkrije vrijednost čistoće. Moli dok radnici u medijima ne započnu promicati kršćansko prikazivanje braka i obiteljskoga života. Moli dok moralni principi kršćanstva ne započnu djelovati kao kvasac u društvu i pridonositi većemu poštovanju ljudskoga života.

Molitva

Treći dan: Sveti Toma, primjer poniznosti

„Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen/*

(Mt 23,12)

Sveti Toma, kao mladoga studenta kolege su te nazivali „nijemim volom*. Ne samo da si bio inteligentniji od njih nego si napade podnosio strpljivo i bez suprotstavljanja. Bio si obdaren čistim razumom, ali si isto tako prepoznao da je izvor svakoga dara Bog.

Ponizno si podnosio svoju ovisnost o Bogu moleći ga da te prosvijetli zato što si htio djelovati samo za njegovu slavu.

Sveti Toma, moli za mene da i ja naučim uvijek djelovati s poniznošću, a nikada s praznom željom da budem cijenjen od drugih. Pomozi mi da tražim samo Božju slavu i da djelujem uvijek nadahnut dobrim namjerama. Učini da postanem ponizan sada, a moja djela neka vječno sjaju u nebu kao nebeske zvijezde.

Molitva

Četvrti dan: Sveti Toma, u službi Istine

„Nego, istinujući u ljubavi da poradimo te sve uzraste u Njega, koji je Glava, Krist.** (Ef 4,15)

Sveti Toma, ti si posvetio svoj život traženju Istine i podučavanju drugih. Posvetio si svoj razum Bogu da bi prodro što dublje u Božju Riječ. Tvoji darovi teologa i filozofa ubrajaju te u najveće doktore Crkve. U svojim raspravama koristio si istinu kao glavno oružje i s poštovanjem si gledao svakoga tko ti je proturječio.

Probudi u meni veliku ljubav za Istinom. Pomozi mi da se približim Božjoj Riječi, da uzmem od nje najpotrebnije za moje duhovno uzdignuće. Drži me uvijek vezanim u istini i ne dopusti da ikada odem putovima lažnih nauka.

Peti dan: Sveti Toma, zapaljena ljubav za presvetim sakramentom „Reče im stoga Isus: ‘Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!’* (Iv 6,53)

Sveti Toma, ti si imao veliku ljubav za Isusom prisutnim u svetoj euharistiji te si provodio mnogo vremena klanjajući se pred presvetim sakramentom. Jednom si rekao da više naučiš stojeći ispred svetohraništa nego u višesatnome učenju. Crkva ti je zahvalna za prelijepe euharistijske pjesme koje si sastavio na zahtjev pape Urbana IV., a povodom tek ustanovljena blagdana Tijelova.

Molim te, daj da i ja mogu biti zapaljen gorućom ljubavi za svetu euharistiju. Pomozi mi da uvijek pobožno prisustvujem svetoj misi, primajući svetu pričest s velikom zahvalnošću, i da posjećujem Isusa prisutna u svetohraništu. Daj da druženjem s Gospodinom u euharistiji moje srce može rasti ljubavlju za Boga i bližnjega.

Molitva

Šesti dan: Sveti Toma, priznavalac ljubavi

„Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini.” (1 Kor 13,4-6)

Sveti Toma, cijeloga svog života bio si voljen zbog ljubavi koju si iskazivao prema drugima. U sveučilišnim raspravama nisi htio ismijavati one koji su raspravljali s tobom, nego si ih poštovao i ljubio. Pokazivao si interes za potrebe drugih.

Pomozi mi da se i je učvrstim u ljubavi za Bogom i bližnjim držeći se uvijek Isusovih riječi: „Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.” (Iv 13,35)

Pomozi mi da prakticiram ljubav na ispravan način: da se ne zaustavim samo na riječima nego da posvjedočim i žrtvom. Neka tvoji ljubav i milosrđe krenu od mene i moje obitelji i neka se prošire na sve one koje susrećem.

Molitva

Sedmi dan: Sveti Toma, branitelj Crkve

„Crkva Boga živoga, stup i uporište istine.” (1 Tim 3,15)

Sveti Toma, kao mlad naučio si ljubiti Crkvu, svoju duhovnu kuću. U svome naučavanju i svojim knjigama nastojao si objasniti i obraniti nauk Crkve. Ti si shvaćao da se prava mudrost nalazi u dopuštanju da nas Crkva pouči, zato što je Isus obećao da je Duh Sveti uvijek s njom i da će je uvijek voditi k pravoj istini.

Na kraju svoga života rekao si: „Naučavao sam i pisao mnogo… po svojoj vjeri u Krista i svetu Katoličku Crkvu, kojoj ja na prosudbu stavljam sve svoje naukovanje. Zauzmi se za današnju Crkvu da naraste još jača i da donosi još više duhovnih plodova svijetu. Daj nam svetih svećenika, redovnika, redovnica i laika, da svi postanu sol zemlje i svjetlo svijeta.

Blagoslovi papu u svome zadatku da vodi Crkvu i učini ga svjedokom evanđelja, koje će obnoviti lice zemlje. Učini da se svi teolozi posvete istraživanju bogatstva katoličkoga nauka te da otkrivaju i pokazuju istinu za dobro vjernika.

Molim te i za misionare, koji brane evanđelje. Neka se obnovi cijela Crkva pod vodstvom Duha i neka postane djelotvorni Kristov svjedok u svijetu.

Molitva

Osmi dan: Sveti Toma, učitelj molitve

,,U molitvi ustrajte, bdijte u njoj u zahvaljivanju!” (Kol 4,2)

Sveti Toma, ti si znao da je molitva izvor znanja i tako si provodio duge sate u razgovoru s Bogom. Molitva je postala tvoj život. Svaki put kada bi naišao na neki nepremostiv teološki problem, ti si molio Boga da te prosvijetli. Sada gledaš Boga licem u lice.Posreduj za mene dok ne postanem osoba duboke molitve. Daj mi milost da mogu uvijek moliti u poniznosti, nadi i postojanosti. Pomozi mi da rastem u duhu molitve dok moj život ne postane molitva. Daj da uvijek nastojim tražiti lik živoga Boga.

Molitva

Deveti dan: Sveti Toma, zaštitnik teologa

„U njemu se obogatiste u svemu – u svakoj riječi i svakom spoznanju.” (1 Kor 1,5)

Sveti Toma, Bog te je pozvao da velik dio svoga života provedeš u akademskim istraživanjima, prvo kao student, a poslije kao profesor teologije. U svome poslu profesora želio si pomoći svojim studentima da primijene u svojim životima ono što si ih učio. Ti si shvaćao da znanost služi da bi približila ljude Bogu. U svome naučavanju proglašavao si istinu pomažući svojim studentima da postanu bolji kršćani.

Posreduj za sve studente, za one koji nailaze na poteškoće u učenju i za one koji uspješno studiraju. Moli da svi budu otvoreni istini i da joj sve više teže. Da svi rastu u nauku upoznajući Boga i osposobljavajući se u davanju svojih usluga braći i sestrama po volji Božjoj.

Sveti Toma, posreduj posebno za teologe, dok njihova istraživanja ne dođu u još dublju spoznaju Objave, kao i za to da se uvijek podrede sudu Crkve. Učini da njihovi životi neprestano odražavaju svetost Riječi Božje koju traže.

Molitva

Molitva svetoga Tome Akvinskoga prije intelektualnoga rada „Neizrecivi Stvoritelju, koji si iz riznice svoje mudrosti odredio tri hijerarhije anđela i postavio ih na nebu u čudesnome redu, koji si prekrasno rasporedio dijelove svemira, ti, kažem, koji se zoveš istinsko vrelo svjetla i mudrosti i uzvišen izvor, udostoji se uputiti zraku svoje jasnosti u tamu moga uma uklanjajući od mene dvostruki mrak u kojemu sam rođen, mrak i grijeha i neznanja. Ti koji jezik nejačadi činiš rječitim, pouči moj jezik i položi na moja usta milost svoga blagoslova. Daj mi oštroumnost u shvaćanju, trajnost u pamćenju, vještinu i lakoću u učenju, temeljitost u tumačenju i obilnu milost govora. Pripravi početak, upravljaj napretkom i upotpuni završetak, ti koji si pravi Bog i Čovjek, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er