BIJAKOVIĆICRKVAMEĐUGORJEVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Danas je proslava sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje. Uz samu proslavu održat će se i primanje svetog sakramenta krizme

Danas je svetkovina sv. Jakova apostola starijeg (25. srpnja) zaštitnika međugorske župe. Svete mise su samo u župnoj crkvi u 8 i 19 sati a središnja proslava i svečana sveta misa pod kojom će biti krizma u našoj župi bit će u 11 sati u Gaju u Bijakovićima nedaleko od župne crkve.

Kao i svake godine biti će procesija iz župne crkve sa kipom sv. Jakova. Sama procesija kreće u 10.45 prema Gaju.

Inače župa Međugorje osnovana je 1892. g. odcjepljenjem od župe Gradnjići. Prva župna crkva počela se graditi 1896 u Bijakovićima današnjem “Kružnom toku” a kamen temeljac blagoslovio je Biskup Buconjić.

Stara crkva u Bijakovićima

Crkva je izgrađena 1897. godine ali 1978 godine vlasti se je odlučile srušiti jer navodno je bila nesigurna za korištenje.

Vezani članci

Izgradnja nove župne crkve počela je 21.lipnja 1935. godine.

Svečani blagoslov novoizgrađene crkve koju su župljani čekali 34 godine. upriličen je 19.siječnja 1969.godine. Unutarnje uređenje crkve dovršeno je 1980.godine.

Nova župna crkva u Međugorju

1981. godine, kada su počela Gospina ukazanja, život župe se potpuno promijenio a promjenile su se i potrebe proširenja crkvenog kompleksa radi rijeka hodočasnika.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er