BiHHERCEGOVINAVIJESTI

Danas akcija federalne inspekcije

Do ovog trenutka izvršeno je osam inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je utvrđeno devet prekršaja, što podrazumijeva podnošenje devet prekršajnih naloga u iznosu od 10.000. KM

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović pozvao je sve subjekte kojima je omogućen rad, da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH uz napomenu da će doći do pojačane kontrole poštivanja danih preporuka.

Ajdinović je uputio priopćenje za javnost s najnovijim podacima o postupanju federalnih sanitarnih inspektora zaključno s 2. svibnjem 2020. godine te podsjetio kako Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH/FBiH, prenosi Bljesak.

U priopćenju se navodi kako su od 15. ožujka 2020. godine, od donošenja odluke o obveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni na 14 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

Zaključno s 2. svibnjem 2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 31.810 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Za kategorije osoba iz nove naredbe Federalnog stožera civilne zaštite broj 144, a koja se primjenjuje od 24. travnja 2020. godine, federalni sanitarni inspektori su tijekom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali ukupno 293 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 214 rješenja o izolaciji, te 57 rješenja za vozače, 12 rješenja za pogranične i sedam 10 za prekogranične radnike.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno ukupno 3.476 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – liste s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantena.

Isto vrijedi i za 344 osobe – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Inspektorat RS-a je dostavio podatke o 69 osoba kojim su sanitarni inspektori RS-a tijekom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantenu, te podatke o rješenjima za 84 vozača koji imaju prebivalište u FBIH. Inspektorat Brčko Distrikta je dostavio podatke za 7 osoba kojima su jučer izdana rješenja o izolaciji, a koja imaju prebivalište na području Federacije BiH.

Danas ističu mjere iz 59 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 25.561 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana. Iz FUZIP-a su obavijestili osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana.

Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdana rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana.

Po donošenju odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži, dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata je u cilju zaštite građana od nerazumnog povećanja cijena i tijekom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata na području Federacije BIH.

Do ovog trenutka izvršeno je osam inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je utvrđeno devet prekršaja, što podrazumijeva podnošenje devet prekršajnih naloga u iznosu od 10.000. KM.

”Pozivamo sve subjekte kojima je naredbom Federalnog stožera civilne zaštite broj 154. omogućen rad da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te upozoravamo da će, kako federalne, tako i nadležne kantonalne inspekcije biti uključene u pojačanu kontrolu poštivanja datih preporuka, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa”, navodi se u priopćenju Ajdinovića.

Napomenuli su da će inspekcijski organi biti rigorozni i neće dozvoliti nepoštivanje preporuka iz člana 10. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za što su zakonom propisane novčane kazne u rasponu od 2.000 do 10.000 KM.

Vrisak.info

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er