CRKVAMOLITVEVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Da li je Vatikan ovim potezom i službeno smjestio Međugorje među marijanska svetišta i da li je ovo još jedan korak Međugorje bliže priznanju?

Papa Franjo predvodio je s početkom u 17,30 sati u subotu iz Lurdske špilje u Vatikanskim vrtovima, povezan s oko 40 marijanskih svetišta u cijelom svijetu, molitvu krunice za završetak pandemije koronavirusa. No za oko je zapeo i video iz Vatikana u kojem je emitiran uz ostala Marijanska svetišta, prijenos krunice iz Međugorja. Da li je to znak da je Vatikan približio Međugorje službenom statusu “Svetišta” i da li je to još jedan znak da će Međugorje biti priznato od strane Vatikana.

„Ustrajni i složni u molitvi, zajedno s Marijom“ (usp Dj 1, 14), tema je molitve, koju je pokrenulo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije. Franjo je pred Mariju, Djevicu i Majku, stavio brojne brige i boli čovječanstva, koje je otežala pandemija koronavirusa.

U molitvi se sudjelovale osobe koje je pandemija pogidila na neki način: liječnik i medicinska sestra, kao predstavnici zdravstvenoga osoblja koje je u bolnicama na prvoj crti u borbi protiv virusa; zatim osoba koja je preboljela bolest Covid-19 i ozdravila te osoba koja je izgubila člana obitelji, zatim svećenik, bolnički kapelan, te časna sestra-medicinska sestra, u ime svih svećenika i posvećenih osoba koje su uz one koji trpe zbog te bolesti; te ljekarnik i novinarka u ime svih osoba koje su i u vrijeme pandemije nastavile raditi služeći drugima; zatim volonter, pripadnik Civilne zaštite, s obitelji u ime svih koji su se nesebično zauzeli u toj zdravstvenoj krizi, te u ime cijeloga svijeta volonterstva; kao i mlada obitelj kojoj se, upravo u ovom razdoblju, rodilo dijete, znak nade i pobjede života nad smrću.

Molitvu krunice je zaključio papa Franjo zazivajući “Mariju, utješiteljicu ožalošćenih, da zagrli svu svoju djecu koja pati i ostvari da Milosrdni Otac intervenira sa svojom svemogućom rukom i oslobodi nas ove užasne pandemije kako bi život mogao ponovno s radošću nastaviti svoj svakodnevni put. Povjeravamo se Tebi, koja sjajiš nad našim hodom kao znak spasenja i nade, o milostiva, o slatka Djevico Marijo”.

Taj izvanredni događaj organiziran je u svrhu zaziva pomoći pred pandemijom koja je do sada u svijetu odnijela više od 360.000 života i zarazila gotovo šest milijuna ljudi. S Vatikanskim vrtovima bila su povezana mnoga svjetska marijanska svetišta (Lourdes, Fatima, San Giovanni Rotondo, Pompei, Częstochowa, svetište Bezgrješnoga začeća u Washingtonu, iz Afrike svetište u Nigeriji, u Obali Bjelokosti, iz Južne Amerike svetište Naše Gospe od Guadalupe u Meksiku, Chiquinquira u Kolumbiji, te Luján i Milagro u Argentini.

To su samo neka, najpoznatija, svetišta kolja su bila povezana s Vatikanom. Molitva krunice za zaustavljanje virusa krune (korona). Ovoga puta tijekom molitve krunice u Lurdskoj spilji Vatikanskih vrtova, koju je dao izgraditi Lav XIII. (papa od 1878.-1903.), bilo je prisutno više osoba, a među kojima i pool novinara akreditiranih pri Svetoj Stolici. Sjećamo se Papine molitve 27. ožujka za zaustavljanje pandemije na sugestivno praznom Trgu sv. Petra, pod kišom, a koju su pratili milijuni osoba iz cijeloga svijeta.

Molitva krunice iz Vatikanskih vrtova ipak je u boljoj situaciji od one prije par mjeseci. A, u nedjelju na Dohovu, papa Franjo će prvi puta nakon karantene od točno 78 dana sa svoga prozora na Trgu sv. Petra održati molitvu Kraljice Nebeske (Regina Caeli). Prethodno, u 10 sati, papa Franjo će predvoditi misu iz kapele Presvetog Sakramenta u bazilici Sv. Petra.

vecernji.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er