VJERA I DUHOVNOST

Da, krunica svoje temelje ima u Bibliji, ona nije samo “isprazno ponavljanje”

Postoji zabluda o krunici i privrženosti katolika Mariji. Prvo, krunica nije molitva Mariji. To je meditacija o Kristovom životu, a svako otajstvo krunice usredotočeno je na biblijske događaje iz evanđelja. Reći da krunica nije biblijska molitva nije točno.

Kad pojedinačno pogledate sastavnice krunice, vidjet ćete da je svaki dio krunice biblijske naravi i da svaki dio ima duboko značenje suprotno tvrdnji o „bezumnom poganskom blebetanju“ ili „ispraznom ponavljanju“, piše Aleteia.

Krunica se sastoji od sljedećih molitava: Ave Maria (Zdravo Marijo), Pater Noster (Gospodnja molitva koju nam je dao sam Krist), Gloria Patri (Slava budi), Apostolsko vjerovanje, različita otajstva vjere i zaključna Salve Regina.

Kad katolici mole molitvu “Zdravo, Marijo”, oni se ne mole Mariji, već traže njezinu zagovornu molitvu za nas, na isti način na koji možete tražiti od prijatelja, obitelji ili svećenstva da mole za vas. Samo su njezine zagovorničke molitve snažnije jer je ona Majka našega Gospodina i sjedi uz Njega na Nebu. Molitva Zdravo Marijo izvučena je izravno iz Biblije, s usana Arkanđela Gabrijela, Gospodinova glasnika (Luka 1,28 ), i iz Elizabetinih riječi hvale kad je dijete u njezinoj utrobi prepoznalo Isusa kao Mesiju (Luka 1,42 ).

Doksologija Gloria Patri ili Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu nije ništa drugo nego hvalospjev Svetom Trojstvu.

„Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetom,
kao što bijaše na početku, tako i sada i u vijeke vjekova. Amen”

Otajstva krunice dok se moli svaka desetica (deset zrna Zdravo Marijo), imaju cilj privući osobu koja moli dublje u razmišljanje o Kristovim radostima, žrtvama, patnjama i veličanstvenim čudima Njegovog života.

Ne mogu se sjetiti nijedne druge molitve na svijetu bogatije biblijskim i teološkim značenjem, dublje i duhovno ljepše od krunice.

To je lanac molitve koji nas veže za Boga. Zato potičem ljude da mole krunicu i pozivam i potičem i vas da je molite.

Također mislim da biste uživali u spisima Scotta Hahna. Prije nego što je bio poznati katolički književnik i apologeta, bio je odlučno protukatolički prezbiterijanski ministar. Ako iskreno tražite znanje, najbolje mjesto za početak je s njegovim knjigama, Rimski slatki dom i Zdravo sveta kraljice.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er