CRKVAOSTALOVIJESTIVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

BRIGA O BRAKU Tri stvari koje moj suprug i ja činimo da naš brak ostane dobar

Nekada u prošlosti smo i moj suprug i ja – prije nego što smo se uopće poznavali – odlučili da kada i ako stupimo u brak i dobijemo djecu, ništa neće stati na put stvaranju dobroga i sretnoga doma za našu obitelj

Moj brak nije drugačiji od ičijega, i polovicu vremena koje provodim pišući o vezama – ili o bilo čemu drugome – pokušavam riješiti neke vlastite probleme. (To je tajna koju dijele svi pisci publicistike.) Uzevši to u obzir, uvijek se vraćam na razloge zašto moj brak funkcionira unatoč svim problemima s kojima smo se suočavali, i mislim da postoje tri specifična razloga. Ovo su tri stvari koje moj suprug i ja činimo da naš brak ostane dobar:

1. Naši ciljevi i prioriteti oboma su nam u prvome planu. Ne biste vjerovali koliko je lakše rješavati probleme kada dvoje ljudi dijeli posve jednaku viziju kako bi im život trebao izgledati. To se čini očitim, ali nije uvijek tako. I moj suprug i ja dolazimo iz nesretnih obitelji: njegovi su se roditelji razveli, a brak mojih roditelja bio je veoma turbulentan. Oboje osjećamo posljedice toga. I dan-danas mi je fascinantno kako neka djeca koja dolaze iz takvih obitelji budu odlučna da će njihov život biti drugačiji, a drugi se pak vraćaju istim obrascima. Na sreću za mojega supruga i mene, mi smo u toj prvoj kategoriji. Nekada u prošlosti smo i on i ja – prije nego što smo se uopće poznavali – odlučili da kada i ako stupimo u brak i dobijemo djecu, ništa neće stati na put stvaranju dobroga i sretnoga doma za našu obitelj. Ništa. Ni posao, ni osobne želje, ni kulturni pritisci, ni obitelj ili prijatelji – ništa.

2. Uvijek funkcioniramo kao ekipa. Jednostavno više ne razmišljamo samo o „ja”, samo o sebi samima. Uvijek je važno „mi”, važno je zajedništvo. To znači da su naše financije zajedničke, i da se o svim kupovinama većima od kave i čokolade uvijek raspravlja. Uvijek. Ni ja ni on nismo se nikada pitali ili brinuli troši li jedna osoba velike svote novca a da ne pita drugu. To se jednostavno ne događa. Takav stav prema timskome radu primjenjujemo i na posao i obitelj, ili na roditeljstvo/posao/kućne poslove i brigu o djeci. Uvijek se čudim kada čitam o parovima koji su uvijek u sukobu oko tih stvari. Ako je prisutno istinsko shvaćanje da su sve te uloge jednako vrijedne, i da sve one zajedno čine jedan divovski zadatak – odgajanje djece – ne bi trebalo biti nikakvih sukoba. Problemi počinju onda kada parovi počnu s onim „ja tebi, a ti meni”, ili kada se oboje natječu za iste uloge.

3. 100 posto smo transparentni jedno s drugim. Ozbiljno, ni jedna tema nije zabranjena. Jeste li znali da je izbjegavanje sukoba prvi pokazatelj da će doći do razvoda? Ne postojanje sukoba, nego izbjegavanje istih. Drugim riječima, ono zbog čega brak uspije ili propadne nije postojanje sukoba ili problema. Važno je ono što s njima činite. Na primjer, recimo da jedno od partnera u braku previše pije, i to negativno utječe na vašu vezu. Tome se mora pristupiti i time se pozabaviti. Ako idete kroz život pretvarajući se da će problem nestati sam od sebe, to će uništiti brak. Isto vrijedi za svaku veliku temu: novac, seks, bilo što. Vaš brak mora biti otvorena knjiga jer šutnja potiče zamjeranje, a zamjeranje je znak smrti svake veze.

To bi bilo to. Naravno da ima još jako mnogo stvari koje brak održavaju snažnim. Mislim da su humor i zaigranost vrlo važni, kao i to da vam se vaš supružnik sviđa (pored toga što ga volite). No kada razmišljam o tome što naš brak čini čvrstim, stalno se vraćam na važnost triju gore spomenutih stvari. Nadam se da će to pomoći i vama.

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er