OSTALOZANIMLJIVOSTI

Čudesna priča o tome kako je sveti Nikola postao biskup

Prema raznim legendama, sveti Nikola je ušao u crkvu u vrijeme kada su crkveni poglavari odlučivali o nasljedniku. Dok je sveti Nikola nadaleko poznat po svojoj ljubavi prema darivanju, bio je i hrabar biskup u teškim vremenima Crkve.

Sveti Nikola bio je biskup u Miri, gradu koji se sada nalazi u Turskoj, početkom 4. stoljeća, piše Aleteia. Srednjovjekovna kompilacija pod naslovom Zlatna legenda objašnjava kako je čudesno izabran za biskupa nakon što je putovao u Svetu zemlju. Nakon što je… biskup Mire umro i drugi su se biskupi okupili da ovoj crkvi dodijele biskupa. A među ostalima bijaše i biskup velike vlasti, i sav izbor bijaše u njemu. I kad je sve upozorio da budu u postu i u molitvama, ovaj biskup je te noći čuo glas koji mu je rekao da, u sat jutarnje, treba paziti na vrata crkve i onoga koji dođe prvi u crkvu, a ima ime Nikola trebali bi ga posvetiti za biskupa.

Svi su biskupi ostali u molitvi i otvorili vrata crkve, strpljivo čekajući hoće li se pojaviti čovjek po imenu Nikola. I to je bila čudesna stvar, jer u vrijeme jutarnje, kao da je bio poslan od Boga, Nikola je ustao ispred svih ostalih. I biskup ga upita za ime. A on, koji je bio jednostavan kao golub, nagne glavu i reče: Nikola. Tada mu biskup reče: Nikola, slugo i prijatelju Božji, ti ćeš zbog svoje svetosti biti biskup ovoga mjesta. Nikola je ubrzo nakon toga zaređen za biskupa Mire.

Vjeruje se da je prisustvovao Prvom saboru u Nikeji 325. godine i da je sudjelovao na njemu. Sveti Nikola često se prikazuje s biskupskom mitrom.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er