CRKVA

Crkva je od danas bogatija za deset novih svetaca

Papa Franjo predvodio je misu na Trgu svetog Petra na kojoj je kanonizirano 10-ero blaženika. Novih kanoniziranih 10 svetaca živjeli su svoju svetost služeći evanđelju i braći i sestrama, dajući svoje ne očekujući ništa zauzvrat. Svetost nije nedostižan cilj, trebamo ga tražiti u svakodnevici, podsjetio je u homiliji Sveti Otac, dodajući kako Gospodin ima san za svačiji život.

Uz Charlesa de Foucaulda, kanonizirani su svećenici Justino María Russolillo; Luigi Maria Palazzolo i César de Bus. Kanoniziran je i prvi blaženi indijski laik Lazar, poznat kao Devasahayam, Maria Domenica Mantovani, Titus Brandsma, Maria Rivier, Maria Francesca di Gesù Rubatto i Maria di Gesù Santocanale.

Isusova zapovijed ljubavi: “kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge” (Iv 13. 34) krajnji je kriterij prema kojem možemo razlučiti jesmo li njegovi učenici, naglasio je papa Franjo u homiliji na misi u zajedništvu s tisućama vjernika. Dvije su ključni elementi te zapovijedi koje je razmotrio Papa: Isusovu ljubav prema nama i ljubav koju traži da izrazimo drugima. 

Kako nas je Isus ljubio? Do samoga kraja, potpuno je darovao sebe, podsjetio je Papa. Upečatljivo je pomisliti da je te riječi izgovorio u tamnoj noći, kada je atmosfera u Gornjoj sobi bila puna emocija i tjeskobe. No u samom trenutku kada je izdan, Isus potvrđuje svoju ljubav za one koji su mu povjereni. Usred mraka i životnih oluja, najvažnije je od svega da nas Bog ljubi, naglasio je Papa.

Neka ta poruka bude srž naše vlastite vjere i svih načina na koje je izražavamo: „ne da smo mi ljubili Boga, nego – on je ljubio nas“ (1 Iv 4, 10). Nisu u središtu naše sposobnosti i zasluge, već bezuvjetna, slobodna i nezaslužena ljubav Božja. Naši kršćanski životi ne počinju s naukom i dobrim djelima, već s čuđenjem koje se rađa spoznajom da smo voljeni, istaknuo je Sveti Otac. Dok nas svijet često pokušava uvjeriti da smo cijenjeni samo zbog onoga što možemo proizvesti, evanđelje nas podsjeća na pravu istinu života: voljeni smo – i u tome je naša vrijednost, dodao je.

Priznavanje te istine zahtijeva obraćenje od načina na koji često doživljavamo svetost. Pretjerano naglašavajući naše napore da činimo dobra djela, stvorili smo ideal svetosti koji se pretjerano temelji na nama samima – našem osobnom junaštvu, sposobnosti odricanja, našoj spremnosti na osobnu žrtvu u postizanju nagrade. Tako smo pretvorili svetost u nedostižan cilj, primijetio je Papa. Razdvojili smo ga od svakodnevnog života, umjesto da ga tražimo i prihvaćamo u svakodnevnici, u kušnjama stvarnog života. Biti Isusovi učenici i napredovati na putu svetosti, kazao je, znači prije svega prepustiti se preobrazbi snagom Božje ljubavi. Nemojmo zaboraviti Božje prvenstvo nad egom, Duha nad tijelom, milosti nad djelima.

Ta preobražavajuća Gospodinova ljubav otvara naša srca i omogućuje da ljubimo. Riječ „kao“ u Isusovoj zapovijedi ljubavi nije samo poziv na nasljedovanje Kristove ljubavi; govori nam da smo sposobni ljubiti jedino zato što je on nas ljubio, jer u naša srca ulijeva svojega Duha, Duh svetosti, ljubavi koja iscjeljuje i preobražava. Zbog toga možemo donositi odluke i učiniti djela ljubavi u svakoj situaciji i za svakog brata i sestru s kojom se susrećemo.

U praksi to znači služiti i dati svoj život, napomenuo je Papa. Služiti naime, znači ne stavljati na prvo mjesto vlastite interese, već očistiti naše sisteme od otrova pohlepe i natjecanja; boriti se protiv raka ravnodušnosti i crva autoreferencijalnosti; dijeliti karizme i darove koje nam je Bog dao.

Znati dati svoj život više je od jednostavno nuđenje nečega što nam pripada drugima; riječ je o davanju sebe samoga. Mimo pripremljenoga govora, Papa je kazao kako nerijetko voli ljude koji ga traže savjet upitati daju li milostinju, te dodiruju li ruku te osobe, gledaju li je u oči. Dodirni i pogledaj, dotakni i pogledaj tijelo Kristovo koje pati u našoj braći i sestrama. To je vrlo važno, to je dati svoj život, naglasio je. Kako je rekao, svetost se ne sastoji od nekoliko junačkih gesta, već od mnogih malih djela svakodnevne ljubavi, a te su prilike prisutne u svakome pozivu i putu.

Služiti evanđelju i našoj braći i sestrama, dati svoje živote ne očekujući ništa zauzvrat, ili bilo kakvu svjetovnu slavu: to je naš poziv. Tako su naši danas kanonizirani suputnici živjeli svoju svetost, rekao je Papa te dodao kako je put prema svetosti univerzalan, poziv za svakoga od nas koji započinje krštenjem. Nastojmo činiti isto, pozvao je, jer svatko od nas pozvan je na jedinstvenu i neponovljivu svetost. Ona je uvijek originalna, podsjetio je, pozivajući se na bl. Carla Acutisa koji je kazao kako nema „fotokopija“ svetosti. Da, Gospodin ima plan ljubavi za svakoga. On ima san za tvoj život. Primite taj san i s radošću ga slijedite, ohrabrio je papa Franjo.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er