VJERA I DUHOVNOST

ČITAJMO ZNAKOVE VREMENA Nije li vrijeme da više vjerujemo smokvi nego društvenim mrežama?

Priroda je puno bliže razumijevanju kraljevstva nebeskoga. Smokva ne reagira na prvu zraku sunca kako mi reagiramo na prvu poruku. Smokvi ne daje odmah plodove kao što mi hoćemo odmah i sada informaciju koju smo poželjeli ili nam je zatrebala. Smokva ima vremena…

Lk 21, 29-33

Kako znati što se događa oko nas? Valja znati čitati znakove vremena onako kako valja znati čitati prirodu ako se želimo snaći u njoj. Kada se približi ljeto, smokva propupa. I mi po njoj znamo da je ljeto blizu. Ali, kako smokva zna da je vrijeme za nove pupove? Stabla, čini se, znaju razlikovati temperaturu, brojiti tople dane i mjeriti duljinu dnevnoga svjetla. Neka se ponekada prevare pa ih iznenadi hladnoća. Ipak, uglavnom i najčešće dobro procijene.

Što je nama potrebno da bismo prepoznali što se oko nas događa? Jedno smo vrijeme bili uvjereni kako su nam potrebne informacije. Mislili smo da bez informacija ne možemo dobro procijeniti svijet u kojem se nalazimo. Stoga smo izgradili informativne sustave, cijeli svijet premrežili informacijama i našli se preplavljeni, zagušeni i prezasićeni informacijama koje više ne možemo ni probaviti, a još manje prosuditi.

Sada više nije pitanje kako doći do informacija. Puno je teže pitanje kako ih procijeniti i kojem izvoru vjerovati. A već smo, čini se, dospjeli do pitanja kako se zaštititi od informacija. Jer ih više ne doživljavamo kao pomoć pri snalaženju u svijetu, nego kao napad, bombardiranje, agresivno zatrpavanje kroz koje nam se nameću ideologije, propaganda, interesi i profit.

Kako prepoznati svoje vrijeme? Možda ponovo trebamo učiti od smokve. Svijet informacija nas je odvikao od pogleda u prirodu. Prirodu više ne vidimo, a kad je vidimo sve manje je razumijemo. Svijet informacija je ljudski i u njemu ćemo naći sve ljudsko.

Smokvi ne reagira na prvu zraku sunca kako mi reagiramo na prvu poruku

Priroda je puno bliže razumijevanju kraljevstva nebeskoga. Smokva ne reagira na prvu zraku sunca kako mi reagiramo na prvu poruku. Smokva ne daje odmah plodove kao što mi hoćemo odmah i sada informaciju koju smo poželjeli ili nam je zatrebala. Smokva ima vremena. Mi vremena više nemamo jer virtualni svijet od nas traži da odmah odgovorimo na njegove zahtjeve. Nije li opet došlo vrijeme učiti od smokve? Nije li vrijeme da više vjerujemo smokvi nego društvenim mrežama?

Post je dobro vrijeme odvikavanja i zaštite od štetnih posljedica neprestane izloženosti informacijama. Uz to post je najbolja škola o prolaznosti informacija i neprolaznosti Božje riječi. Informacije su kratkog vijeka i često štetne. Božja riječ je neprolazna i ljekovita. Post je škola razlučivanja.

smokvi se ne žuri

fra Ante Vučković Bitno.net

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er