HRVATSKAVIJESTI

Ista ciklona sa zapada Europe siže i u Hrvatsku: ‘To je neuobičajno za ovaj dio godine’

Ovoga vikenda Hrvatsku očekuje promjena vremena popraćena visinskim vrtlogom vlažnoga zraka koji je uništio i potopio velike dijelove zapadne Europe posljednjih dana. Urednik MeteoAdriatica Ivan Toman objasnio je kako se radi o ciklonskom sustavu pojava kakav nije uobičajen u ljetnom dijelu godine na ovom području. 

Vakula najavio promjenu, dolazi visinski vrtlog vlažnog zraka koji je poharao zapadnu Europu – Unatoč vrlo promjenjivom vremenu koje će sustav donijeti sa sobom, te lokalno obilnoj oborini i mjestimičnim neverama, možda neočekivano – neće značajno zahladiti u odnosu na aktualne temperature zraka, izuzev u vremenu izravnog djelovanja oborine na temperaturu na nekom mjestu, napisao je Toman u svojoj detaljnoj analizi. 

Ciklonalni vrlog polako će se premještati prema jugoistoku sa centrom u blizini Jadrana, a prizemni centar niskog tlaka nalazit će se nešto istočnije u odnosu na visinski centar, što nam pokazuje kako će sustav jačati od petka prema nedjelji.  Prema sinoptičkoj karti, čini se da tijekom vikenda nije isključena ni mogućnost mjestimičnog razvoja morskih pijavica, a lokalna tuča također je izvjesna uslijed značajnih CAPE vrijednosti. 

Vrlo obilne oborine očekuju se u subotu ponajviše na sjevernom dijelu Jadrana i u gorskim krajevima unutrašnjosti, dok će neverini zahvatiti Dalmaciju i u nedjelju.  Vjetar će biti u većem dijelu sjeveroistočni te slab do umjeren, dok se na Jadranu očekuje bura i sjeverozapadni vjetar. Ponedjeljak će također biti promijenjiv a u utorak se očekuje smirivanje. 

www.medjugorje-news.com

Izvor
vecernji.hr
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er