BiH

Černobil u Sarajevu!? Radioaktivni Cezij 137 iscurio. Vlasti šute, nema relevantnih odgovora o incidentu!?

Brojne građane Sarajeva je uznemirio navod da se u svibnju prošle godine u krugu Energoinvesta u naselju Stup dogodilo curenje cezija-137, radioaktivne materije. Na opravdanu zabrinutost građana i brojna pitanja nadležni odgovaraju šutnjom.


Curenje radioaktivne materije, navodno, se dogodilo nakon što je kompanija Bingo od Energoinvesta kupila dio prostora u naselju Stup. Tvrdi se da je na toj lokaciji Energoinvest nekada skladištio cezij-137 koji je koristio za industrijske potrebe. Curenje ove materije se dogodilo prilikom njegovog transporta s navedene lokacije – pukla je jedna od kapsula u kojoj se nalazio cezij-137. Za transport je bila odgovorna kompanija Energoinvest-IMQ Institut za materijale i kvalitetu.

Institut je nakon toga angažirao stručnu ekipu Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine koje je zaključilo da je došlo do curenja cezija-137 i o tome je obavijestio Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. Pretpostavlja se da je prvobitno kontaminirana površina od 100 metara kvadratnih. U međuvremenu, tvrdi se, kontaminacija se proširila na 40.000 metara kvadratnih.

Da je riječ o radioaktivnoj materiji utvrdilo se prilikom dovoza metalnog otpada sa spomenute lokacije u kompaniju za otkup otpada. Tu je, kako se navodi, uočena povećana razina radijacije.

Potom se pojavila informacija da je jedna od firmi koja je također smještena u kompleksu Energoinvesta također tražila angažman entitetskog Zavoda za zdravstvo jer je bila zabrinuta za svoje radnike.

Međutim, iz kompanije Aida, za koju se pretpostavljalo da je prijavila curenje, su demantirali da su oni to učinili.

Sve ove navode pokušali smo provjeriti kod Zavoda, odgovorne Agencije, Binga i Energoinvesta.

Još nema relevantnih odgovora, a treba li reći da se kod kontaminiranog mjesta nalazi rijeka Dobrinja.

Cezij-137 je radioaktivni izotop koji se koristi za dobivanje gama-čestica. Vrijeme njegovog poluraspada traje 30 godina i nakon toga se raspada u barij -137 koji nije radioaktivan. Koristi se u različite svrhe, pa i u industrijske – za mjerenje vlage, gustoće ili debljine nekog materijala. Cezij-137 je nakon katastrofe u Černobilu bio najveći izvor radijacije i to 200 dana nakon nesreće.

www.medjugorje-news.com/grude.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er