VIJESTIVJERA I DUHOVNOST

BOŽIĆ I OBIČAJI Fra Mario Knezović: Pazite kad unosite ove stvari za Božić

Božić je jedan od 3 najveća kršćanska blagdana koji se uglavnom proslavlja u krugu obitelji i prijatelja. Vjernici blagdan Isusova rođenja smatraju jedinstvenim dogadajem rođenja Boga-Čovjeka koji kršćanski svijet slavi od davnina, a riječ Božić umanjenica je riječi Bog i prvotni naziv djeteta Isusa, koji je poslije prenesen i na sam blagdan njegova rođenja.

Kršćani su vrlo rano dan Isusova rođenja smatrali i početkom nove godine. U razdoblju obnovljenoga Zapadnoga Rimskog Carstva gotovo u cijeloj Europi početak nove godine bio je na taj blagdan. Crkva je tek 1691. prihvatila 1. sječanj kao Novu godinu.

Ovaj blagdan je ponajprije biblijski događaj. Na blagdan Isusova rođenja od 5. stoljeća slave se tri mise: polnoćka, zornica ili pastirska misa te poldanjica. Tjekom polnoćke, koja je središnji čin proslave Isusova rođenja, i zornice čita se izvještaj o događaju Božića s njegovim povjesnim određenjem. Biblija Isusovo rodenje tumači kao dogadaj koji se je zbio na slavu Bogu na visini i za mir ljudima dobre volje. Zapravo Biblija izriče trodijelno poruku o Božiću: očitovala se slava Bogu na visinama, uspostavlja se mir na zemlji, koji je potvrda Božje naklonosti ljudima.

Orašar i Božić

No u svijetu pa tako i kod nas postoje običaji koji baš i nisu u skladu sa onim istinskim blagdanom Isusova rođenja. Posljednjih godina i u našim krajevima sve se češće mogu vidjeti orašari kao dio božićnih dekoracija. Izlozi u trgovinama su puni orašara različitih veličina.

No mnogi se pitaju kakve veze uopće orašar ima sa blagdanom Isusova rođenja. A kad smo kod božićnog vremena, umalo je taj izraz zabranila Europska komisija. A kako je to sve objasnio i razotkrio fra Mario Knezović pogledajte u videu.

Vezani članci

Priču donosi Radio televizija Herceg-Bosne

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er