VJERA I DUHOVNOST

Bog je spreman dugo čekati da se pokajemo – Njegovo milosrđe nije vezano našim nestrpljenjem

Možemo postati nestrpljivi sami prema sebi ili kad gledamo druge, ali Božje milosrđe nije vezano našim nestrpljenjem. Bog može čekati.

Ponekad možemo biti u iskušenju da očajavamo zbog vlastitih grijeha ili grijeha drugih. Možda mislimo u sebi da nam Bog nikada neće oprostiti ili da je netko koga volimo izvan granica njegove milosti. Dobra je vijest da Božje strpljenje nije poput našeg, i on nam je spreman ukazati svoju milost u bilo koje vrijeme, piše Aleteia.

Sveti Jeronim u komentaru knjige o Joelu potiče nas da nikada ne očajavamo u Božje milosrđe: Pozivam vas da ne razderete svoje haljine nego da razderete svoja srca koja su opterećena grijehom. Kao vinske mjehove, osim ako nisu rasječene, rasprsnut će se same od sebe. Nakon što to učiniš, vrati se Gospodinu, Bogu svome, od kojega si se otuđio svojim grijesima. Ne očajavajte u njegovo milosrđe, ma koliko veliki bili vaši grijesi, jer će veliko milosrđe ukloniti velike grijehe.

Nadalje, objašnjava kako Bog nije nestrpljiv kao mi i nije vezan našim ljudskim iskustvom milosrđa: Jer Gospodin je milostiv i milosrdan i više voli obraćenje grešnika nego njegovu smrt. Strpljiv i velikodušan u svom milosrđu, ne popušta ljudskoj nestrpljivosti, već je spreman dugo čekati na naše pokajanje. Toliko je izvanredno Gospodinovo milosrđe pred zlom da, ako činimo pokoru za svoje grijehe, on žali zbog vlastite prijetnje i ne provodi protiv nas kazne kojima je prijetio.

Ovo je veliki podsjetnik za nas, jer možemo biti u iskušenju da pomislimo da nam Bog nikada neće oprostiti, pogotovo jer stalno padamo u grijeh. Također može biti primamljivo pomisliti da se netko od naših voljenih, koji je otpao od Crkve, nikada neće vratiti i pomiriti s Bogom. Ipak, naše vlastito pokajanje ili pokajanje drugoga možda se neće dogoditi u “naše vrijeme”. Ne znamo sve putove Gospodnje i njegov nam je plan obično skriven.

Ono čega se trebamo prisjetiti je da je Božje milosrđe bezgranično i da On neprestano zove grešnika, uvijek spreman da nas primi u svoje ruke pune ljubavi.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er