VJERA I DUHOVNOST

Bog će poslati dvije kazne: jedna će biti sa zemlje – u obliku ratova i drugih zala, a druga će biti poslana s Neba

Mistici su govorili o tri dana tame koja će zadesiti zemlju, kada će gorjeti samo plamen blagoslovljene svijeće. Podsjeća to na događaj iz Starog zavjeta, 1500 g. pr, Kr. , na pretposljednje od deset zala koje je zadesilo Egipat nakon što se faraon oglušio na Božji poziv preko Mojsija. Je li moguće da se takvo nešto ponovi za cijeli svijet? Kako bi to moglo izgledati možemo samo nagađati. Hoće li to biti razdoblje pročišćenja zemlje prije nego dođe vrijeme mira? Bog će poslati dvije kazne: jedna će biti sa zemlje – u obliku ratova i drugih zala, a druga će biti poslana s Neba

Zanimljivo razmišljanje M. Maletta. (…)

“Iako smo u iskušenju promatrati takva proročanstva kao sumorna, izgled da svijet ostane u suprotnosti s Božjim zakonima i zabrani Kristovu Euharistijsku prisutnost stvarni je scenarij beznađa. “Zemlji je lakše biti bez sunca nego bez mise.” – Sv. Pio  Već vidimo pomrčinu Istine koja se događa u našem svijetu, a istovremeno se narodi i priroda kreću prema kaosu. Postoji razlog zašto nas Nebo potiče na molitvu i zauzimanje za grešnike kojima je najpotrebnije Božje milosrđe.

(Proroštva i Biblija) Ako Crkva slijedi Gospodina kroz Njegovo Preobraženje, Muku, Uskrsnuće i Uzašašće, ne sudjeluje li ona i u grobnici?

Vezani članci

Nedugo prije Kristove smrti dogodila se pomrčina sunca: “Bilo je oko podneva i tama je nadvladala cijelu zemlju do tri popodne zbog pomrčine sunca.” (Luka 23: 43-45) Nakon ovog događaja Isus umire, skidaju Ga s križa i tri dana leži pokopan u grobnici. “Kao što je Jona tri dana i tri noći bio u utrobi kita, tako će i Sin čovječji biti u srcu zemlje tri dana i tri noći. Sin Čovječji treba se predati ljudima i oni će ga ubiti, a treći će dan uskrsnuti.” (Matej 12:40; 17: 22-23)

Ubrzo nakon vrhunca progona Crkve, odnosno pokušaja ukidanja svakodnevne svete Misne žrtve – „Pomrčine Sina“ – može doći vrijeme koje Crkveni katolički mistici opisuju kao „tri dana tame. ”

“Bog će poslati dvije kazne: jedna će biti sa zemlje – u obliku ratova, revolucija i drugih zala, a druga će biti poslana s Neba. Nad cijelom će zemljom zavladati intenzivna tama koja će trajati tri dana i tri noći. Ništa se ne može vidjeti, a zrak će biti napunjen pošasti koja će pretežno, ali ne samo, polagati neprijatelje vjere. Tijekom ove tame neće biti moguće koristiti nikakvu umjetnu rasvjetu, osim blagoslovljenih svijeća. ” – Blažena Anna Maria Taigi, 1837

Postoji predslika za takav događaj, a koji se nalazi u knjizi Izlaska: “Mojsije pruži ruku prema nebu i spusti se gusta tmina na svu zemlju egipatsku: tri je dana trajala. Tri dana nisu ljudi jedan drugoga mogli vidjeti i nitko se sa svoga mjesta nije micao. A u mjestima gdje su Izraelci živjeli sjala svjetlost.” ( Izl 10:22-23)

NOĆ PRED ZORU

Ova tri dana tame, koja blažena Ana opisuje, mogu izravno prethoditi Eri mira i dovest će do pročišćenja zemlje od zla. Odnosno, nakon što Crkva prođe svoje vlastito Veliko pročišćenje, svijet će u cjelini proći svoje: “Jer vrijeme je da sud započne s Božjim domom; ako započne s nama, kako će završiti za one koji se ne pokore evanđelju Božjem?” (1 Pet 4:17)

“Svi neprijatelji Crkve, bili oni poznati ili nepoznati, izginuti će nad cijelom zemljom tijekom tog sveopćeg mraka, osim nekolicine koje će Bog uskoro preobratiti.” – Blažena Anna Maria Taigi

O ovom pročišćenju svijeta, događaju koji se nije dogodio od Noinih dana, govorila je većina glavnih proroka:

“Kad se ti ugasiš, zastrijet ću nebo, i zvijezde ću njegove pomračiti. Sunce ću zastrijeti oblacima, i mjesec neće više svijetliti svjetlošću svojom. Sva ću svjetlila na nebu pomračiti za tobom i razastrijet ću tamu nad zemljom tvojom, govori svemogući Gospod.” (Ezekiel 32:7-8)

“Evo, dan Gospodnji dolazi, bez milosrđa, pun jarosti i gnjeva, da obrati zemlju u pustoš, da grješnike uništi na njoj. Zvijezde nebeske i prilike zvjezdane zaustavljaju svjetlost svoju. Sunce se mrači, kad izlazi, i mjesec ne blista više u svojemu sjaju. “Kažnjavam na svijetu zloću, i zlikovce za zlodjela njihova. Uklanjam razmetanje oholih, rušim ponos silnih.” ( Iz 13:9-11)

Tri dana tame, dakle, čine dio presude živih koji su se odbili pokajati, čak i nakon Božjih milosrdnih zahvata.

Još jednom, hitnost našeg vremena govori o potrebi obraćenja i zagovaranja za druge duše. Željeli to kršćani priznati ili ne, Crkvena tradicija kao i Sveto pismo ukazuju na vrijeme kada će Bog donijeti milosrdni sud na zemlji okončavši vladavinu zla, čije plodove već kušamo u kulturi smrti , i ta pohlepa koja uništava prirodu.

“Dan jarosti jest taj dan, dan tjeskobe; nevolje, dan pustošenja i zatiranja, dan tame i mraka, dan oblaka i oblačina. Tada ću ljude prepasti, te će vrludati kao slijepci, jer su sagriješili proti Gospodu. Krv će se njihova prosuti kao prah, tjelesa njihova kao gnoj. Ni srebro njihovo ni zlato njihovo neće ih moći spasiti u dan jarosti Gospodnje. U ognju revnosti njegove sva će se zemlja proždrijeti. Jer uništenje i prijeku propast spremit će on svima stanovnicima zemaljskim. ” (Sefanija 1,15-18)

Mnoga su proročanstva, kao i reference u knjizi Otkrivenja, koja govore o kometi koja ili prolazi u blizini ili utječe na zemlju. Moguće je da bi takav događaj mogao uroniti zemlju u razdoblje tame, prekrivajući zemlju i atmosferu u oceanu prašine i pepela: “Oblaci s munjama vatrenih oluja i olujnom burom proći će preko cijelog svijeta i kazna će biti najstrašnija ikad poznata u povijesti čovječanstva. Trajat će 70 sati. Zli će biti slomljeni i eliminirani. Mnogi će biti izgubljeni jer su tvrdoglavo ostali u svojim grijesima. Tada će osjetiti silu svjetlosti nad tamom. Sati mraka su blizu.” —Sestra Elena Aiello (kalabrijska stigmatičarka; u. 1961); Tri dana tame, Albert J. Herbert, str. 26

To također ima smisla u svjetlu pomlađivačkih aspekata pepela koji bi tlu donio obnovljenu plodnost. Tada tri dana tame možda neće samo pročistiti zemlju od zloće, već možda i pročistiti atmosferu i zemaljske elemente, obnavljajući planet za ostatak koji će živjeti za vrijeme ere/razdbolja mira.” Presuda će doći iznenada i kratkog će trajanja.

Tada dolazi trijumf Crkve i vladavina bratske ljubavi. Doista sretni oni koji će dočekati te blagoslovljene dane.” —Fr. Bernard Maria Clausi, O.F.M. (1849.); Tri dana tame, Albert J. Herbert, str. xi

Iako smo u iskušenju promatrati takva proročanstva kao sumorna, izgled da svijet ostane u suprotnosti s Božjim zakonima i zabrani Kristovu Euharistijsku prisutnost stvarni je scenarij beznađa.

“Zemlji je lakše biti bez sunca nego bez mise.” – Sv. Pio

Već vidimo pomrčinu Istine koja se događa u našem svijetu, a istovremeno se narodi i priroda kreću prema kaosu. Postoji razlog zašto nas Nebo potiče na molitvu i zauzimanje za grešnike kojima je najpotrebnije Božje milosrđe; jer u času Njegovog suda vjerujem da će mnoge duše biti spašene, čak i u posljednjem trenutku. I čini se da je taj sat sve bliži.

Petar Salečić  Izvor: Kyrios.hr

www.medjugorje-news.com

Izvor
magnifikat

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er