CRKVA

Biskupi svijeta protive se nepravednom progonu Crkve

Vijeće biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM) te biskupi iz Čilea i Španjolske osuđuju kršenje ljudskih prava i protive se protjerivanju političkih protivnika nikaragvanske Vlade, kao i kazni na 26 godina zatvora izrečenu biskupu Rolandu Álvarezu Lagosu

S obzirom na pogoršanje društvene i političke situacije u Nikaragvi, nakon nedavnoga protjerivanja iz zemlje više od 220 protivnika režima predsjednika Daniela Ortege i osude biskupa Rolanda Álvareza na više od 26 godina zatvora, više je episkopata u svijetu zabrinuto i u solidarnosti reagiralo na stanje građana i Katoličke Crkve u toj zemlji, piše Vatican News

Reakcija CELAM-a

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM), nadbiskup Miguel Cabrejos, u jednom je priopćenju upozorio na smanjivanje prava katoličkih vjernika te izrazio solidarnost, blizinu i molitvu s Božjim narodom i za njega, kao i za njegove pastire. U vjeri nas tješe riječi iz Evanđelja: Blago onima koji su progonjeni radi pravednosti, jer njihovo je kraljevstvo nebesko.

Nepravedan, arbitraran i nerazmjeran proces

U Čileu biskupi su podigli glas reagirajući na presudu suda u Nikaragvi protiv biskupa Rolanda Álvareza. Nazvali su nepravednim, arbitrarnim i nerazmjernim proces protiv biskupa, optuženoga za zavjeru poradi potkopavanja nacionalnoga integriteta i širenje lažnih vijesti na štetu nikaragvanske države i društva. Kao čileanski biskupi, žalimo i odbacujemo situaciju koju proživljavaju biskup Álvarez i Crkva u Nikaragvi, a kojom se krše ljudska prava, dostojanstvo osobe i vjerska sloboda – stoji u priopćenju Čileanske biskupske konferencije.

Španjolski biskupi traže slobodu za političke zatvorenike

Putem svoje web stranice, i španjolski su biskupi objavili priopćenje u kojemu izražavaju svoju žalost i zabrinutost za biskupe Nikaragvanske biskupske konferencije koji su podvrgnuti progonu od strane Vlade zato što su štitili slobodu nikaragvanskoga naroda. Španjolski su katolički biskupi potaknuli sve katolike i sve ljude dobre volje da mole za mirno rješenje tog sukoba, i za aktivno zauzimanje za mir, koji svoj neosporni temelj ima u pravednosti. Osim toga, pozvali su građanske vlasti da poslušaju glas naroda i oslobode one koji su još uvijek zatvoreni iz političkih razloga. 

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er