CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Biskup Uzinić svjedočio o svom pozivu: Bilo je to na mladoj misi jednog franjevca…

Na bdijenju Nedjelje Dobrog pastira biskup Uzinić svjedočio o svom pozivu

Bdijenje uoči Nedjelje Dobrog pastira slavljeno je u subotu, 2. svibnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Kako je i bilo najavljeno u sklopu bdijenja bilo je i jedno svjedočanstvo o Božjem pozivu, a svjedočio je predvoditelj bdijenja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Bog kao Ljubav i Isus kao Dobri pastir, o čemu su govorila čitanja, trebaju one koji će nastaviti u vremenu svjedočiti da je Bog ljubav i one koji će u njegovo ime vršiti pastirsku službu. Zato od samog početka Bog bira one koji će u njegovo ime biti pastiri, kazao je uvodno biskup te naveo starozavjetne primjere i Isusa koji je pokazao kakav treba biti Dobri pastir. “To je onaj koji daje život za svoje ovce, koji se potpuno daje. A jer ne može sam kroz povijest vršiti tu službu također bira pastire koji će u njegovo ime, na način na koji je on to pokazao nastaviti vršiti službu”, kazao je. O tome govori i Novi zavjet i to traje do danas, kada su mnogi pozvani i poslani. Biskup je napravio razliku između poziva koji je milost i poslanja koje je obveza, zadaća.

Potom je biskup Uzinić s vjernicima podijelio svjedočanstvo o svom pozivu, o kojem nikad nije previše govorio, možda nekad nešto malo u intervjuima. Kao rektor bogoslovije često je išao s bogoslovima na župe kada su oni svjedočili o svom pozivu. Slušajući njihova svjedočanstva primijetio je da su oni koji su imali puno spektakularnije pozive, a on sam nije imao neki takav poziv, često na kraju napuštali poziv i odlazili nekim drugim putem dok su oni koji su imali obične pozive ostajali. Biskup je posvjedočio da je poziv imao jako rano, ako je to bio poziv, što ne zna. Bilo je to na jednoj mladoj misi jednog franjevca, pa je u ozračju te mise i on počeo govoriti da će ići „u Luke“ odnosno postati franjevac.

Biskup je dalje ispričao kako je otišao u sjemenište, zatim nastavio bogosloviju i sve dalje do ovog trenutka. Podijelio je i neke krize koje je prolazio kao i trenutke u kojima je njegova odluka sazrijevala. „Ja sam u sebi osjećao da imam zvanje, ali nisam želio biti svećenik. I to je bila borba koja se u meni odvijala kroz prve mjesece bogoslovskog života i bila je jako teška“, kazao je, uz ostalo, biskup Uzinić. Ispričao je i kako su mu neke osobe pomogle da otkrije koji je njegov put.

Kroz život su ga oblikovali i ljudi koje je susretao, prijatelji, padovi koje kao i svaki čovjek doživljavao, a sve to čini čovjeka poniznim. Spomenuo je i poziv da bude biskup, što je poziv unutar poziva. U ovom stadiju života tu smo gdje jesmo, kazao je, „imamo milost da nas je Bog pozvao za to što nas je pozvao, to je njegov dar, hvala mu na tom daru. A naša obveza je poslanje. Molim Gospodina da mi pomogne to poslanje vršiti u skladu s milošću poziva a i vas molim da me u tom pratite svojom molitvom kao što to, vjerujem, i činite. Ja u molitve rado uključujem i sve vas, to mi je poslanje.“ Dodao je i kako on moli i za one koji osjećaju poziv, bilo za brak ili duhovni poziv ili neki drugi poziv, te za subraću svećenike koji su odgovorili na poziv i žive poslanje, da svima Isus Dobri pastir i Bog koji je ljubav budu primjer kako živjeti svoje biti svećenici.

U molitvi pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom molilo se za nova svećenička i redovnička zvanja, kao i za sva ostala zvanja. Posebice je spomenut i posljednji blagopokojni dubrovački biskup mons. Severin Pernek čija godišnjica smrti se ovaj dan obilježavala. Nakon blagoslova s Presvetim izmoljena je i druga molitva pape Franje Blaženoj Djevici Mariji te Molitva Gospi od Porata.

S obzirom na relaksaciju mjera vezanih uz pandemiju Covid-19 biskup Uzinić je na kraju kazao i kako će od ponedjeljka i vjernici moći biti u katedrali i sudjelovati u ovim večernjim molitvama, poštujući naravno sva pravila o socijalnoj distanci itd..

S biskupom su na oltaru u bdijenju sudjelovali katedralni župnik don Marin Lučić, đakon don Tomislav Sikavica te trojica bogoslova Dubrovačke biskupije. Iza kamera u molitvu su sudjelovali generalni vikar don Hrvoje Katušić i kanceler don David Marjanović. Pjesmama je slavlje uzveličala voditeljica katedralnog zbora Maja Marušić.

bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er