CRKVAVJERA I DUHOVNOST

ANĐELI ČUVARI Ima li svaki od njih ime, jesu li uz nas i na nebu, biraju li za nas…

Anđeli čuvari su tu kako bi čuvali sve nas, od pastira do samog Isusa Krista, a u Svetom se pismu spominju na brojnim mjestima. Oni nisu izmišljeni, već stvarno postoje.

“Postojanje duhovnih, netjelesnih bića koje Sveto pismo obično naziva anđelima, vjerska je istina. Svjedočanstvo Pisma o tome je jasno kao što je i Predaja jednodušna“, piše u Katekizmu Katoličke Crkve iz 328. godine.

“Kad ste u kušnji, zazovite svojeg anđela. On vam želi pomoći više nego li vi sami želite da vam se pomogne! Ignorirajte đavla i nemajte straha od njega; on se boji i bježi čim vidi vašeg anđela čuvara“, rekao je sveti Ivan Bosco.

Čak je i sveti Bazilije Veliki govorio kako svaki vjernik pored sebe ima jednog anđela kao zaštitnika i pastira koji ga vodi u život. Ne moramo ga dijeliti ni s kim drugim i tu je za nas u svakoj situaciji.

Ako im dopustimo i surađujemo s njima, anđeli čuvari će nas odvesti u nebo. Oni su tu kako bi nas zaštitili od zla, pomogli nam u molitvi i usmjerili nas k mudrim odlukama.

Anđeli čuvari ne biraju umjesto nas, no svakome će pomoži da izabere pravi put. Nikad nas neće napustiti, a to se neće dogoditi ni nakon smrti. Uz nas su na zemlji, a isto tako i na nebu.

“Dragi prijatelji, Gospodin je uvijek blizu i djeluje u ljudskoj povijesti i prati nas također s pojedinačnom prisutnošću svojih anđela koje danas Crkva časti kao ‘čuvare’, tj. službenike božanske brige za svakog čovjeka. Od početka pa sve do smrti, čovjekova je duša okružena njihovom neprestanom brigom”, rekao je papa Benedikt XVI.

Neki kažu kako su anđeli zapravo naši preminuli bližnji koji nas gledaju s neba, no to nije točno. Oni su duhovna bića s razumom i voljom koji su stvoreni od Boga kako bi ga slavili i služili mu vječno.

Isus Krist je središte anđeoskog svijeta i svi su anđeli njegovi. Nemojte svom anđelu davati ime, jer imena imaju samo oni koji su u Svetom pismu.

“Pučka pobožnost prema svetim anđelima, legitimna i ispravna, može ipak izroditi nekim devijacijama … za osuditi je npr. običaj davati anđelima posebna imena, osim Mihaelu, Gabrielu i Rafaelu koja se nalaze u Svetom pismu”, piše u Direktoriju o pučkoj pobožnosti i liturgiji iz 217. godine.

www.medjugorje-news.com/dnevno.hr

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er