SVIJETVIJESTI

Amerika i Europa suočavaju se s politikom ‘lijevog fašizma’

Ovih dana, dok je američki narod slavio Dan nezavisnosti u prilično tmurnoj atmosferi potaknutoj pandemijom koronavirusa i nasiljem koje je zavladalo na ulicama američkih gradova potaknuto BLM i Antifa pokretom, oglasio se i predsjednik Donald Trump. On je precizno dijagnosticirao stanje zapadnog društva i Amerike u ovom trenutku.

Prilikom posjete spomenicima četvorici američkih zaslužnih predsjednika u Južnoj Dakoti uklesanim u veliku stijenu naglasio je da neće dopustiti da ‘lijevi fašizam’ zavlada SAD-om, piše itv.com

„Nikada nećemo dozvoliti da ljevičarska kulturna revolucija uništi naš način života ili oduzme našu slobodu“, piše i na službenom twitteru Bijele Kuće, uz fotografiju predsjednika Trumpa.

“Nemojte biti u zabludi, cilj ove ljevičarske kulturne revolucije je svrgnuti Američku revoluciju”, poručio je Trump.

“Našu djecu u školama uče da mrze vlastitu zemlju”, dodao je.

Trump je objavio da će osnovati “Nacionalni vrt američkih heroja” koji je opisao kao veliki park s kipovima “najvećih Amerikanaca”.

Ljevičarski ili lijevi fašizam je izraz koji se koristi u političkoj teoriji kako bi se opisale nasilne, represivne i totalitarne tendencije kod ljevičarskih pojedinaca, organizacija i režima, a koje se često skrivaju rječnikom i idejama predstavljenim kao progresivizam.

Izraz se prvi put počeo koristiti u Europi u  periodu između dva svjetska rata, a za što je najbolji primjer Weimarska Republika gdje su dvije vodeće, ali zavađene ljevičarske stranke – Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) i Komunistička partija Njemačke (KPD) – pripadnike suparničke stranke nazivali “crvenim fašistima”, odnosno “socijal-fašistima”.

Iza drugog svjetskog rata je izraz popularizirao njemački filozof Jürgen Habermas kako bi Frankfurtsku školu, koja je ideološki začetnik kulturne revolucije koja ovih dana doživljava svoj klimaks na Zapadu, ogradio od ljevičarskog terorizma i nasilja. Ljevica se, osim tendencije da zavlada medijsko-obrazovnim-kulturnim institucijama zapadnog društva kroz tzv. kulturnu revoluciju što je bio proklamirani cilj Frankfurske škole, često u svojoj povijesti služila ekstremnim nasiljem: atentatima, postavljanjem eksploziva, ubojstvima, otmicama, uličnim revolucijama i terorom.

Dio zapadnih intelektualaca smatra pod izrazom lijevi fašizam neskolonost medija i dijela intelektualaca da kritiziraju islamski fundametalizam i njihove terorističke akcije na Zapadu i Bliskom Istoku.

www.medjugorje-news.com/narod

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er