VJERA I DUHOVNOST

Ako dopustimo da nas ljutnja osnaži, gubimo duševni mir koji nam omogućuje da se pomirimo s Bogom

Ako dopustimo da nas ljutnja osnaži, gubimo duševni mir koji nam omogućuje da se pomirimo s Bogom!

Prije mnogo mjeseci, davno prije mog primanja u Katoličku crkvu, bio sam vrlo ljutit mladić. Vjerovao sam da je svijet u neredu i da je moja vlastita država u još većem neredu nego ostatak svijeta. Kao patriota usijane glave, odlučio sam da mi je dužnost boriti se za svoju zemlju.

Bio sam animiran nezdravim psihološkim koktelom tjeskobe i bijesa, a moja animacija bila je vođena animusom prema onima koje sam smatrao neprijateljima svoje zemlje. Tjeskoba i bijes su se prelako i spremno pretvorili u mržnju prema mom susjedu. Božjom milošću i čitanjem dobrih knjiga dobrih ljudi, kolebljivo sam pronašao put prema kršćanskoj vjeri i Katoličkoj crkvi. Primljen sam u Crkvu kad mi je bilo dvadeset osam godina, nakon što sam svoju mladost potrošio u ošamućenosti i izmaglici neprijateljstva vođenog gnjevom.

Božjom milošću i njegovom iscjeliteljskom rukom više ne mrzim svoje bližnje, pa ni one svoje bližnje koji mrze mene i Crkvu. Međutim, vrlo sam svjestan opasnosti da si dopustim da se naljutim na način na koji vlada svijet i na svojeglavost onih koji su prvaci svjetske zloće.

Previše je lako prepustiti se osjećaju “pravednog” gnjeva i prelako je dopustiti takvom gnjevu da ugrozi našu ljubav prema bližnjemu, ljubav koja za kršćanina nije opcija, već zapovijed.

Sjećam se riječi Johnnyja Rottena iz zloglasnog punk rock benda Sex Pistols, koji se hvalio da je “bijes energija”. To je doista energija, ali energija nije uvijek nužno dobra. Ljutnja je bila energija koja je pokretala naciste i komuniste koji su ubili milijune ljudi u prošlom stoljeću.

Ako dopustimo da nas ljutnja osnaži, gubimo duševni mir koji nam omogućuje da se pomirimo s našim Bogom i bližnjim. Ako ustanovimo da nas mediji ili društveni mediji ljute, vrijeme je da se odmorimo od njih. Moramo se odvojiti od onoga što nas ljuti kako bismo se mogli ponovno uključiti u Božju ljubav.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er