VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

9 stvari koje je dobro znati o životu svetog Franje Saleškog

Katolička Crkva 24. siječnja slavi blagdan svetog Franje Saleškog. Sveti Franjo Saleški štuje se kao svetac zaštitnik pisaca, novinara i katoličkog tiska. Rođen je 1567. godine u Francuskoj. Evo još devet stvari koje treba znati o životu i ostavštini ovog nevjerojatnog sveca:

1. Sveti Franjo Saleški doktorirao je pravo u dobi od 24 godine. Tada je, unatoč očevu negodovanju, Franjo Saleški stupio u svećenički stalež.

2. Živio je za vrijeme protestantske reformacije i radio na vraćanju kalvinista u Katoličku crkvu. Ženevskim biskupom postao je s 35 godina.

3. Sveti Franjo Saleški zaštitnik je katoličkog tiska jer je bio jedan od prvih koji je koristio pisanu komunikaciju za širenje vjere otpalim katolicima. Ovaj je pristup bio izuzetno uspješan.

Vezani članci

4. Bio je poznat po svojoj strpljivoj i nježnoj naravi.

5. Osnovao je Zavod Pohoda Blažene Djevice uz pomoć svete Ivane Franciske de Chantal.

6. Tijekom njegova vremena mnogi su mislili da je svetost rezervirana za one s pozivom na redovnički život. Međutim, sveti Franjo Saleški radio je na širenju istine da su svi pozvani na svetost.

7. Sveti Franjo Saleški dao je duhovno vodstvo mnogima kroz pisana pisma.

8. Njegova knjiga “Uvod u pobožni život” nastavlja ohrabrivati vjernike na njihovu putu prema svetosti. Sveti Franjo Saleški ponudio je mnoge mudrosti koje su aktualne i danas.

9. Crkvenim naučiteljem imenovan je 1877. godine.

Molitva svetog Franje Saleškog

Budite u miru. Ne živite u strahu naspram promjenama života; radije gledajte na njih s punom nadom dok se pojavljuju. Od njih će te izbaviti Bog. On vas je do sada čuvao i sigurno će vas voditi kroz sve; a kad ne budeš mogao izdržati, Bog će te sakriti u svoje ruke. Ne bojte se onoga što se može dogoditi sutra; isti vječni Otac koji se danas brine za vas brinut će se o vama tada i svaki dan. On će vas ili zaštititi od patnje ili će vam dati neiscrpnu snagu da je podnesete. Budite u miru i odbacite sve tjeskobne misli. – Sveti Franjo Saleški

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er