CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

7 svetaca koji će vas potaknuti na ljeto s Gospodinom!

Pogledajte koje zgode iz života svetaca se mogu povezati s ljetnim aktivnostima!

Kako podsjetnik da provedemo svoje ljeto s Gospodinom, portal Blessed is She sastavio je kreativan popis nazvan “Sveci zaštitnici tvoga ljeta” u kojemu ističu nekoliko svetaca i događaje iz njihova života koje možete povezati s brojnim stvarima koje imaju veze s ljetom. Pogledajte i vi što vam sve poručuju ti sveci i neka vam budu poticaj u ovim toplim danima!

Sv. Augustin

Sv. Augustin jednom je prigodom šetao plažom pokušavajući shvatiti otajstvo Presvetog Trojstva. Najednom se susreo s jednim dječakom koji je trčao od oceana do jedne rupe u pjesku. Svaki bi put dječak nosio vodu u školjci i izlijevao ju u rupu koju je iskopao.

Kada ga je Augustin upitao o svom naumu, dječak je priznao kako je pokušavao izliti cijeli ocean u tu malenu rupicu. Augustin je istaknuo koliko je ta zamisao besmislena, no dječak mu je uzvratio da je vjerojatnije da on ostvari svoj cilj nego da Augustin shvati beskonačnog Boga svojim malim ljudskim intelektom.

Vezani članci

Sv. Ivana Franciska de Chantal

Sv. Ivana Franciska de Chantal bila je vrlo potresena nakon smrti njenog supruga te je uspostavila rutinu razmatranja koja bi joj pomogla u povjerenju u Boga. Na početku svakoga dana započela bi molitvu i zamislila sebe kako ulazi u more, sve dok nije bilo dovoljno duboko da pluta na svojim leđima. Zatim bi promislila o svakoj brizi i strahu i zamislila ih kao bove kojih se pridržava. Zatim bi ispuštala jednu po jednu bovu, zamisleći kako ih Bog prima u svojim rukama.

Svako bi se jutro bove vraćale, no sv. Ivana je bila uporna te se nadala da se jednog dana nijedna bova neće više vratiti.

Sv. Franjo Saleški

Svećenik i duhovnik mnogih (uključujući i sv. Ivani Franciski!), sv. Franjo je imao veliko poštovanje za jedno malo biće koje se svakog ljeta pojavljuje – pčelu. U svojoj “Filotei” divi se njihovom radu pišući kako pčele sakupljaju med iz cvijetova tako da im najmanje škode, ostavljaju ih čitave, svježe kako ih je i pronašao. Također je naglasio kako jednako kao što svaki dragi kamen umočen u medu ima veći sjaj (svaki prema svojoj boji), tako i čovjek sve više “sjaji” u svome poslanju kada stavi svoje poslanje u kontekstu odanosti prema Kristu.

Sv. Lovro

Jedan od najistaknutijih rimskih mučenika rane Crkve, sv. Lovro je ubijen tako da je pržen na roštilju. Legenda kaže da dok je bio mučen se našalio te je rekao da ga okrenu na drugu stranu jer je s te strane već ispečen.

Potaknuti njegovim smislom za humorom, Crkva ga je proglasila zaštitnikom kuhara, a budući da se preko ljeta često roštilja, uvijek se možete prisjetiti sv. Lovre i zamoliti ga za zagovor.

Sv. Bartolomej

Sv. Bartolomej apostol bio je mučen tako da mu je oguljena koža te je postao zaštitnikom kožnih bolesti. Budući da ljudi često znaju izgorjeti na suncu preko ljeta, možete moliti za zagovor ovoga sveca kada se namažete kremom!

Sv. Adjutor iz Vernona

Kakvo je to ljeto bez plivanja? Ovaj je kršćanski vojnik pobjegao od svojih progonitelja zahvaljujući svojem plivanju gdje je preplivao od otoka do kopna. Zaštitnik je plivača i nautičara.

Sv. Petar

Iako nije zaštitnik ni plivača ni nautičara, Petar je kao ribar često boravio na moru te je poznatom prigodom također pokušao i hodati po njemu. Ako ste ljubitelj ribolova, možete tražiti i njegov zagovor.

medjugorje-news.com/hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er