CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

50. OBLJETNICA REĐENJA Papa Franjo kardinalu Puljiću čestitao zlatni svećenički jubilej

Povodom pedesete obljetnice svećeničkog ređenja nadbiskupa metropolita vrhbosanskog, kardinala Vinka Puljića, koje pada na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, Sveti Otac, papa Franjo uputio je svoju čestitku.

“Našemu časnom bratu, uzoritom gospodinu kardinalu Vinku Puljiću, vrhbosanskom nadbiskupu, koji će proslaviti zlatni jubilej svećeničkoga ređenja na sljedeću svetkovinu apostolȃ Petra i Pavla, od srca čestitamo ovaj sretan spomen i, sjećajući se dugoga djelovanja u nadbiskupiji, koja mu je povjerena, i u Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine, koje je marljivo vršio, i pohvaljujući njegovo revno zauzimanje za širenje vjere, njegovanje pravde, obranu ljudskoga dostojanstva i promicanje mira u gradu, koji se naziva europski Jeruzalem, njemu i njegovu stadu najljubaznije podjeljujemo apostolski blagoslov, prepoznajući ujedno njegovu vjernost prema nasljedniku blaženoga Petra za kojega, na kraju, želimo njegove molitve”, navodi se u čestitci, piše Katolička tiskovna agencija biskupske konferencije BiH.

Biskup đakovački i srijemski mons. Stjepan Bäuerlein (Bajerlajn) zaredio je  29. lipnja tadašnjeg đakona Vinka Puljića za svećenika Banjolučke biskupije. Svećenik Vinko za geslo je uzeo Isusove riječi iz Evanđelja po Ivanu: “Ja sam Put i Istina i Život“ (14,6).

Mladomisnik Vinko Puljić slavio je svoju Mladu misu, 19. srpnja 1970. ispred trapističke crkve i samostana “Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci.

Budući da je trapistička crkva, koja se nalazi blizu njegove rodne kuće i u koju je išao od malih nogu, bila teško oštećena u potresu koji je 1969. godine posebno pogodio Banju Luku i okolicu, svoju mladu misu slavio je u ispred ove crkve, a zajedničko slavlje nastavljeno je u dvorištu njegove rodne kuće.

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er