VJERA I DUHOVNOST

5 dobrih razloga za darivanje jednostavnih darova za Božić

U svijetu koji je uglavnom vođen nepromišljenim, blještavim konzumerizmom, prihvaćanje jednostavnosti božićnog darivanja ima veliki značaj. Za mnoge je Božić stresan. Užurbanost kupnje često se pretvara u ekstravagancu darivanja.

I dok impresivni, složeni darovi doista mogu razveseliti one koji ih primaju, također je važno ne razvodnjavati pravo značenje Božića – da ne spominjemo zdravorazumsku važnost (i odgovornost) ne rasipanja obiteljskog proračuna. Ove sezone razmislite o ljepoti jednostavnih i skromnijih darova.

Donosimo pet uvjerljivih razloga zašto je davanje jednostavnih darova u skladu s temeljnim načelima katoličke vjere.

Ponovno otkrivanje poniznosti

Jednostavni darovi odražavaju skromni način života Svete obitelji u Betlehemu. Odabirom skromnih darova ponovno otkrivamo vrijednost poniznosti. Iako proslave Božića često podrazumijevaju određeni stupanj iznimnog materijalnog obilja, ono što se slavi doista je najskromnije rođenje.

Poticanje zahvalnosti

Jednostavni darovi potiču osjećaj zahvalnosti – izvanrednu, potrebnu i nažalost rijetku vrlinu. Kada primamo ili dajemo jednostavne darove, pomičemo fokus s materijalizma na zahvalnost za misao i trud iza dara. Ova zahvalnost njeguje dublju povezanost s onima oko nas, pomažući nam da prepoznamo mnoge svakodnevne blagoslove u našim životima.

Stavljanje prioriteta na odnose

Jednostavni darovi naglašavaju važnost osobnih veza u odnosu na materijalna dobra. Kada biramo darove koji su promišljeni i smisleni, prednost dajemo vezi koju dijelimo s obitelji i prijateljima.

Upravljanje resursima

Katoličko socijalno učenje naglašava odgovorno upravljanje resursima. Odabir jednostavnih darova u skladu je s tim načelom smanjenjem nepotrebne potrošnje i rasipanja. Pažljivim odabirom davanja darova pridonosimo dobrobiti planeta i pokazujemo svoju predanost brizi za Božju kreaciju.

Odraz božićne poruke

Božićna priča vrhunska je pripovijest o ljubavi i nadi. Odabirom jednostavnosti, usklađujemo svoje postupke s temeljnom porukom Evanđelja, šireći radost Kristova rođenja djelima dobrote i ljubavi – a ne razmetanjem. U svijetu koji je uglavnom vođen nepromišljenim, blještavim konzumerizmom, prihvaćanje jednostavnosti u božićnom darivanju (iako donekle kontrakulturno) može imati veliki značaj. Odabirom skromnih darova utjelovljujemo vrline kao što su poniznost, zahvalnost i skrbništvo — temeljna učenja katoličke vjere.

Ovog Božića nastojmo pronaći radost u jednostavnosti davanja, dok se sjećamo i slavimo izvanredni dar Isusa Krista.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er