VJERA I DUHOVNOST

4 moćna načina da pobijedite iskušenja sotone

Duhovni život je bitka. Ne samo da je to bitka protiv naših vlastitih sebičnih želja, već i protiv zlih duhovnih sila sotone ovoga svijeta. Na tu je stvarnost svijet podsjetio sveti Ivan Pavao II., posjetivši Monte Gargano 1987. godine.

Ova bitka protiv đavla … još uvijek traje, jer đavao je još uvijek prisutan i djeluje u svijetu. Zapravo, zlo koje je u njemu, nered koji vidimo u društvu, čovjekova nevjera, unutarnja rascjepkanost čija je žrtva, nisu samo posljedice istočnog grijeha, nego i učinak mračnog i zaraznog aktivnost Sotone, ovog sabotera čovjekove moralne ravnoteže. Jedan od glavnih načina na koji Sotona pokušava poremetiti naše živote je kroz iskušenja, odvlačeći nas od Boga na mračni put koji vodi u uništenje. Dobra vijest je da nas je Bog opremio oružjem i oklopima koji se mogu boriti protiv ovih neprijateljskih strijela, piše Aleteia

Međutim, trebamo ih koristiti kako bismo s Kristom pobijedili u borbi protiv Zloga. Evo četiri najbolja načina da pobijedite đavolska iskušenja kako ih opisuju Crkva i razni egzorcisti.

1. Katekizam Katoličke Crkve objašnjava: “Duh Sveti čini nam da razlikujemo kušnje, koje su potrebne za rast unutarnjeg čovjeka, i kušnje, koje vode u grijeh i smrt. Također moramo razlikovati između toga da budemo u iskušenju i da pristanemo na iskušenje. Naposljetku, razlučivanje razotkriva laž iskušenja, čiji se cilj čini dobrim, ‘užitkom za oči’ i poželjnim, dok je u stvarnosti njegov plod smrt. Bog ne želi nametati dobro, već želi slobodna bića. … Postoji određena korisnost iskušenja.

Vezani članci

Nitko osim Boga ne zna što je naša duša primila od njega, pa ni mi sami. Ali kušnja ga otkriva kako bi nas naučila upoznati sebe, te tako otkrivamo svoje zle sklonosti i dužni smo zahvaljivati za dobra koja nam je kušnja otkrila.” Drugim riječima, prvo moramo prepoznati iskušenje i kopati dublje, pronalazeći korijen svega. Ako ne pronađemo korijen koji treba izliječiti, nećemo se moći u potpunosti odreći iskušenja. Na taj način Bog dopušta iskušenje da otkrije naše slabosti kako bismo shvatili što točno trebamo promijeniti.

2. Sotona voli nered i učinit će sve što može da poremeti naš molitveni život. Zbog toga je važno uspostaviti rutinu molitve u kojoj se ne moli samo kada se sjeti, već i u određeno vrijeme i trajanje. Na taj način pokazujemo Bogu svoje prioritete i tjeramo Sotonu iz svojih života. Egzorcisti uvijek predlažu opsjednutim osobama da uspostave dosljedne duhovne navike kako bi dodatno spriječili Sotonina buduća iskušenja.

3. Grijesi rađaju nove grijehe i kada jednom krenemo niz sklisku padinu grijeha, teško je zaustaviti se. Veliki dar ispovijedi u Katoličkoj Crkvi omogućuje nam da počnemo iznova i iznesemo pred Gospodina svoje slabosti i nedostatke. On je Božanski Liječnik i može nas iscijeliti svojim melemom milosrđa. Nakon što se pomirimo s Bogom i Crkvom, egzorcisti dalje potiču duše da što više primaju Euharistiju. Sveti Toma Akvinski potvrdio je da je Euharistija moćno oružje protiv Sotoninih iskušenja u svojoj Summa Theologiae kada je napisao: „[Euharistija] odbija sve napade demona. Stoga Krizostom kaže: ‘Kao lavovi koji vatru puštaju, tako odlazimo od toga stola, postajući strašni đavlu.’”

4. Kada se osjećamo svladani iskušenjem, trebali bismo zavapiti Bogu zazivajući Isusovo ime. Kao što sveti Pavao piše, “na ime Isusovo neka se prigne svako koljeno na nebu i na zemlji i pod zemljom” (Filipljanima 2,10). Postoje bezbrojne priče o svecima koji su, kada ih je sotona kušao, jednostavno uvijek iznova zazivali Isusovo ime sve dok napast nije popustila. To je jednostavan, ali moćan način da ostanete vjerni Kristu usred snažnog poriva da se protivite njegovim zapovijedima.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er