VJERA I DUHOVNOST

3 sveca koji su pobijedili ovisnost

Ovisnost je opaka zvijer, bolest koja proizlazi iz duboke emocionalne boli i koju je jako teško prevladati. U isto vrijeme, oni koji se bore s ovisnošću nikada ne smiju biti definirani ovom borbom.

U svakoj ljudskoj osobi postoji mnogo više od njihovih borbi. “Ljude sa slomljenim rukama ne definiramo po rukama. Isto tako, ne smijemo dopustiti da mentalni poremećaji definiraju ljude koji ih imaju ili njihove obitelji”, rekao je John Dolan, biskup Phoenixa, koji je pokrenuo prvu biskupijsku službu za mentalno zdravlje.

Postoji nada u spoznaji da su brojni sveci pobijedili ovisnosti. Njihove priče svjedoče da nas naše ovisnosti, grijesi i propusti ne određuju te da je svatko od nas pozvan na svetost na svoj način. Ova su tri sveca nadvladala ovisnost i pronašla svetost usred svojih borbi, piše Aleteia

Blaženi Bartolo Longo Iako je odrastao u katoličkoj obitelji, Longovo odbacivanje vjere počelo je kada je imao 10 godina i kada mu je otac umro. “Kao i mnogi ovisnici, Bl. Bartolov put do droge najvjerojatnije je bio pokrenut tugom”, piše Henry Sseriiso u knjizi “Sveci koji su se borili s ovisnošću”. Longo je postao sotonistički svećenik i nastavio se boriti s ovisnošću o drogama, kao i s tjeskobom, depresijom i paranojom sve dok se nije ponovno obratio na katoličanstvo kao odrasla osoba. Nakon obraćenja posvetio je život pomaganju siromašnima i poučavanju ljudi o krunici i snazi molitve. Njegova priča je apsolutno izvanredna i vrijedna je čitanja.

Sveti Bruno Sserunkuuma Rođen 1856. u Ugandi, Sserunkuuma je bio sin poglavice Kraljevstva Buganda. Borio se s ozbiljnom ovisnošću o alkoholu iz vremena kada je bio mladić. Kad je postao katolik, nastojao se odreći ove ovisnosti, ali se nakon obraćenja nastavio povremeno boriti s iskušenjem alkohola. Na kraju je podnio mučeništvo zbog svoje vjere, a njegova priča o borbi s ovisnošću nadahnuće je za druge koji poznaju taj osjećaj.

Sveti Vladimir “Život svetog Vladimira prije obraćenja jedna je od najšokantnijih svetačkih priča, posebno za suvremene čitatelje”, piše Henry Sseriiso u Svecima koji su se borili s ovisnošću. O njegovom pretkršćanskom životu prilično je užasno čitati, ali recimo samo da je imao ozbiljnu ovisnost o seksu i drugim vrstama moralne izopačenosti. Nakon obraćenja, međutim, odrekao se svih svojih žena i svojih 800 priležnica te potpuno preokrenuo svoj život. Ostao je vjeran u braku sa samo jednom ženom i zamijenio je poganske hramove u svom kraljevstvu crkvama. Danas je svetac zaštitnik i Rusije i Ukrajine, te istaknuta osoba u povijesti i folkloru obiju naroda.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er