PAPA FRANJOVJERA I DUHOVNOST

3 puta kad nas je papa Franjo upozorio na pakao

Papa Franjo je više puta priznao da je pakao zastrašujući koncept, ali i upozorio da postoji.

2016. godine papa Franjo se prisjetio kako su ga u djetinjstvu poučavali o četiri posljednje stvari: “smrt, sud, pakao ili slava”. Rekao je da zna što neki govore: “Sveti Oče, ovo nas plaši.” Međutim, rekao je: “To je istina. Jer ako ne paziš na svoje srce” i “uvijek živiš daleko od Gospodina, možda postoji opasnost, opasnost da nastaviš na ovaj način, daleko od Gospodina zauvijek.”

Jedno takvo upozorenje protiv pakla uputio je 2014. mafiji. “Ima još vremena, da ne završite u paklu. To vas čeka ako nastavite tim putem. Imao si oca i majku: misli na njih. Plači malo i obrati se.” U svojoj poruci za korizmu 2016., svima nam je dao isto upozorenje, jasno dajući do znanja da pakao nije samo za mafijaše: “Uvijek postoji opasnost da će oholi, bogati i moćni stalnim odbijanjem da otvore vrata svoga srca Kristu koji kuca na njih u siromasima završiti osuđujući sebe i strmoglavljujući u vječni ponor samoće koji je pakao.”

Katekizam Katoličke Crkve kaže: “Učenje Crkve potvrđuje postojanje pakla i njegovu vječnost. Odmah nakon smrti duše onih koji umru u stanju smrtnog grijeha silaze u pakao, gdje trpe kazne pakla, ‘vječni oganj’. Glavna je kazna pakla vječna odvojenost od Boga, u kojem jedino čovjek može posjedovati život i sreću za koju je stvoren i za kojom čezne” (KKC 1035).

Katekizam ističe da je sam Krist rekao: „Uđite na uska vrata; jer široka su vrata i lak je put koji vodi u propast, i mnogo je onih koji njime ulaze. Jer uska su vrata i tvrd je put što vode u život i malo je onih koji ga nalaze” (Matej 7,13-14).

Zašto uopće postoji pakao? Iz istih razloga postoji i vrag: Bog nam je dao stvarnu slobodu i mi stvarno možemo birati hoćemo li ga slijediti – ili ne. Zbog toga je sveti Ivan Pavao II pakao nazvao “krajnjim čuvarom čovjekove savjesti”.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er