VJERA I DUHOVNOST

2 pitanja koja će vas vratiti na pravi put za Veliki tjedan ako ste odlutali

Ovdje smo na kraju korizme, Veliki je tjedan, a možda korizma nije prošla onako kako smo htjeli. Možda je ona molitva ili post koji smo odabrali na početku pala u vodu i osjećamo se kao da smo “podbacili” u cijeloj ovoj korizmi.

Ali čak i ako se osjećamo malo obeshrabreno ili sramežljivo, možemo se držati nade znajući da nas je Krist došao spasiti, bez obzira držimo li se svojih korizmenih planova ili ne. Krist je pobijedio! Bitka je dobivena! Uskrs dolazi, koliko god se osjećali “spremnima”. Naša nada u Krista donosi pouzdanje i mir, a možda nam i obnavlja želju da dobro završimo korizmu.

Dok razmišljamo o tome kako se vratiti na pravi put za Veliki tjedan, razmislimo koja je svrha same korizme. Osim što je to “razdoblje pripreme za proslavu Gospodinova uskrsnuća na Uskrs”, to je vrijeme kada smo pozvani na “istinsko unutarnje obraćenje srca dok nastojimo vjernije slijediti Kristovu volju”. Obraćenje srca. Vjernije slijediti Božju volju. Neka ove dvije stvari budu temelj našeg plana da dobro živimo Veliki tjedan. Ako smo spremni prihvatiti Veliki tjedan s “Mi to još uvijek možemo!” stav, postavimo si sljedeća pitanja.

1 ŠTO ME BLIŽE BOGU? Uzmimo trenutak da razmislimo o tome koje nam stvari u životu pomažu da se osjećamo bliže Bogu, koji je ljubav. Možda je to odvojiti nekoliko minuta za molitvu ujutro dok pijemo kavu; možda je to moljenje desetke krunice noću s našim supružnikom. Možda možemo provesti sat vremena s Isusom u klanjanju ovaj tjedan, prisustvovati liturgijama Velikog tjedna, čitati i razgovarati o Uskrsnoj priči sa svojom djecom ili slušati duhovnu audioknjigu dok putujemo na posao. Nakon što smo razmislili o ovom pitanju i pronašli iskren odgovor, možemo prijeći na sljedeće pitanje.

Vezani članci

2 KOJU MALENU STVAR MOGU ODMAH POKRENUTI? Sada kada u našim mislima imamo ideju o nečemu što nas ovaj tjedan može približiti Bogu, odaberimo jedan mali korak koji možemo poduzeti da to ostvarimo, tako da naše plemenite namjere ne budu uzaludne. Možda je korak nešto tako jednostavno poput stavljanja krunice pokraj kreveta, tako da se sjetite da želite moliti prije spavanja. Možda je to nešto što traje malo duže, poput traženja obiteljskih uskršnjih slikovnica i dječje Biblije u podrumu. Ili je to možda traženje vremena liturgije i dodavanje podsjetnika u vaš kalendar kako biste zapamtili doći u crkvu za određene službe Velikog tjedna.

Hodaj s Bogom, znajući da te voli

U konačnici, što god na kraju učinili za Veliki tjedan, počivajmo u spoznaji da nas Bog voli više nego što možemo zamisliti. Sve što radimo ovaj tjedan čvrsto je ukorijenjeno u ovom prijateljstvu punom ljubavi. Kada nastojimo dobro živjeti Veliki tjedan, to nije zato što želimo prekrižiti neki kontrolni popis vjerskih običaja, već zato što naša ljubav prema Isusu znači da želimo hodati uz Njega tijekom ovog teškog i lijepog tjedna kada je ispunio svoju misiju na zemlji.

Najveća nam je čast hodati s Njim kroz povorku Cvjetnice, kroz Posljednju večeru i uhićenje na Veliki četvrtak, kroz strašnu patnju na Veliki petak, a najviše kroz nedokučivu slavu i otajstvo uskrsnuća. Kako god bilo ove godine, ima nešto utješno u spoznaji da korizmu nikada nećemo proživjeti savršeno. Ne možemo ništa savršeno živjeti s ove strane vela.

Ono što možemo učiniti je živjeti ga vjerno, hodajući blisko s Kristom kroz sve uspone i padove s kojima se suočavamo. Ako to možemo učiniti, dobro ćemo proživjeti Veliki tjedan, završivši korizmu s nečim od onog “unutarnjeg obraćenja” koje nas uvlači dublje u predanje Božjoj volji punoj ljubavi.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er