CRKVA

“Nestali” kardinal se “samo našalio”?

Kardinal José Luis Lacunza, biskup Biskupije David u Panami, ispričao se na kraju nedjeljne svete mise 4. veljače nakon što je dva dana bio „nestao“ te pronađen početkom tjedna živ i zdrav. Sve je, izgleda, bila samo šala.

Govoreći s ambona, kardinal je nazočnima kazao: „Želim vam se ispričati i zamoliti za oprost zbog nevolja koje sam prouzročio posljednjih dana. Znam da ste se loše proveli. Neki su lili obilne suze. Ja ih ne zaslužujem, iskreno vam kažem, ali ih cijenim. I iznad svega cijenim vaše molitve.“

Ne iznoseći pojedinosti o tome što se dogodilo tijekom protekloga razdoblja kada je prijavljen njegov “nestanak”, biskup je komentirao: „Bila je to glupa šala. Činjenica je da ih nisam radio kad sam imao 15 godina, a sad sam to učinio kad ću napuniti 80. Kako nečuveno! Što si stariji, to si budalastiji.“

Španjolska riječ „trastada“ koju je kardinal za svoje djelo upotrijebio, prema rječniku Kraljevske španjolske akademije, znači: „loš postupak s malim posljedicama“.

„Zahvaljujem vam za svu ljubav i sve molitve koje ste za mene izrekli. Tisuću se puta ispričavam i od srca zahvaljujem za svu vašu brigu“, zaključio je kardinal.

Kard. Lacunza, porijeklom iz Pamplone u Španjolskoj, „nestao“ je 30. siječnja, a pronađen je živ i zdrav 1. veljače. Biskupija Davida prijavila je njegov nestanak policiji, a istragu je pokrenulo i tužiteljstvo.

Priopćenje iz biskupije objavljeno na dan kada je pronađen izražava zahvalnost vlastima za trud i izvješćuje kako kardinal ide na liječnički pregled.

Vlč. Josué Pilides, član crkvenog suda Biskupije David, rekao je ACI Prensi, da je kardinal otišao poslijepodne 30. siječnja u kamionetu na „potpuno neobičan“ način jer je riječ o čovjeku s određenim navikama koji ima „prilično redovitu rutinu“.

Član Reda augustinaca rekolektanata, kard. Lacunza je položio svečane zavjete 1967. u Pamploni, a dvije godine kasnije zaređen je za svećenika. Nakon što je službovao kao profesor u Madridu, poslan je u Panamu, gdje ga je 1985. sveti papa Ivan Pavao II. imenovao pomoćnim biskupom Nadbiskupije grada Paname, prenosi nedjelja.ba.

Godine 1995. dodijeljen je Biskupiji Chitré, a pet godina kasnije imenovan biskupom Biskupije David. Nakon što je u dva navrata služio kao predsjednik Panamske biskupske konferencije, papa Franjo ga je 14. veljače 2015. kreirao kardinalom.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er