CRKVA

Na današnji dan 1978. ustoličen je papa Ivan Pavao I. -prvi Papa koji je odbio krunidbu 

Dana 3. rujna 1978. ustoličen je Ivan Pavao I., prvi Papa koji je odbio krunidbu.

Naime, krunjenje novoizabranog Svetoga Oca trostrukom papinskom krunom (tijarom) bilo je običaj za vrijeme 820 godina (1143.-1963.). Ivan Pavao I. dokinuo je tu tradiciju i ustoličenje je obavljeno misom i obredom. Već je njegov predhodnik Pavao VI. prestao rabiti krunu i najavio da će biti prodana, a novac biti dan u dobrotvorne svrhe, piše portal Nedjelja.ba

Ivan Pavao I. po mnogo čemu je poseban u povijesti. Vladao je samo 33 dana, od 26. kolovoza do 28. rujna 1978., te je tako imao jedan od najkraćih pontifikata.

Ime je uzeo kombinirajući nazive prethodnika  Ivana XXIII. i Pavla VI., koji su ga posvetili za biskupa i dodijelili mu kardinalsku čast.

Rođen je kao Albino Luciani 1912. na sjeveru Italije i bio je prvi Papa rođen u 20. st. Zaređen je za svećenika 1935., za biskupa 1958.  Bio je popularan među vjernicima zbog svoje poniznosti i nasmijanosti, pa su ga nazvali “nasmijani Papa”.

Također je prvi koristio izraz “ja” u obraćanju vjernicima, umjesto “mi”, i koji je odbio korištenje tradicionalne papinske nosiljke nazvane sedia gestatoria. Papinski moto bio mu je Humilitas (hrv. poniznost).

Ivan Pavao I. preminuo je iznenada u 66. godini 28. rujna. Poznat je i kao “rujanski Papa”

Naslijedio ga je Karol Józef Wojtyła kao Ivan Pavao II.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er