VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Znate li što je grličanje?

Znate li što je grličanje?

O blagdanu sv. Blaža svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla, grličanje. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: „Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!“ Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.

Sveti je Blaž u IV. stoljeću umro mučeničkom smrću braneći svoju vjeru. Postoje brojne legende vezane uz život sv. Blaža. U tim je legendama taj svetac branio siromašne i potlačene. Upravitelj tog područja na kojem je djelovao biskup Blaž zatvorio ga je jer se Blaž nije htio pokloniti poganskim bogovima i raznim ga je mučeničkim tehnikama pokušavao izmoriti te ga je na više načina pokušavao ubiti.

“Prije nego što je Blažu odrubljena glava, on se glasno pomolio da svima kojima se razboli grlo, a koji pred Bogom zazovu njegov zagovor, molitve budu uslišane. Iznad njega se pojavilo svjetlo i začuo se glas: ‘Ja sam Bog koji te dosad proslavio i svoju će milost dijeliti onima koji budu slavili tvoju uspomenu.’ Tako je sv. Blaž mučeništvom pokazao svoju ljubav za Krista.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er