BiHVIJESTI

Završena iskapanja na Rostovu u BiH: Klupko zločina Armije nad Hrvatima Bugojna počinje se odmotavati

Ekshumirana tijela, po Jurišićevim riječima, nalaze se u prosekturi katoličkog groblja na Prahuljama u Travniku i već u ponedjeljak započinje se s njihovom sudsko-medicinskom obradom. „Ja vjerujem da će i ovaj posao biti završen u vrlo kratkom ruku te da ćemo ubrzo pozvati obitelji radi identifikacije DNK metodom. Nakon toga predat ćemo tijela obiteljima da ih dostojno pokopaju. Ona su ujedno i ključni materijalni dokaz uz koji bi trebao pomoći da se klupko zločina nad Hrvatima Bugojna konačno početi odmotavati“, smatra Jurišić.

Sličnog su promišljanja i obitelji žrtvava i preživjeli logoraši. „Pronalazak četiri tijela naših nasilno odvedenih logoraša je dobar početak, ali mi nećemo odustati od potrage sve dok se i tijela preostalih 15 logoraša ne pronađu. Sve ove godine oni se vode kao nestali, ali su oni zapravo likvidirani i postoje oni koji su cijelo vrijeme znali gdje su njihova tijela. Nadamo se da će pronalazak četiri tijela dovesti do procesuiranja odgovornih koji će morati reći i gdje su tijela naših još 15 nasilno odvedenih logoraša“, kazao je Miroslav Zelić, jedan od preživjelih logoraša bošnjačkih logora u Bugojnu i predsjednik bugojanske HVIDR-e.

Čovjek odgovoran za ubojstvo imenovan ministrom BiH

Podsjetimo, Miroslav Zelić u razgovoru za Narod.hr nedavno je istaknuo da odgovornost za ove žrtve vjerojatno nosi novoimenovani ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić.

“Selmo Cikotić je bio zapovjednik Operativne grupe zapad. Ta operativna grupa je imala pod nadzorom Bugojno i dio bojišnice prema Uskoplju te je on direktno bio zadužen da zauzme Bugojno, odnosno da izvrši agresiju na Hrvate Bugojna. I on je sam izjavio, nakon što je zauzeo Bugojno, s 5 bošnjačkih brigada i 7. muslimanskom: „Ja sam se dugo pripremao da Vrbasku dolinu očistim od ustaša i uspio sam“. To je izjavio za travnički list Ljilijan. On je bio najviše rangiran dužnosnik, a postoji u Tužiteljstvu BiH prepiska između njega i zapovjednika 3. korpusa, Hadžihasanovića – on šalje izvješće Hadžihasanoviću i u njemu piše: „Mi smo zarobili preko 300 Hrvata u Bugojnu, njih 23 imaju poseban tretman te mu dostavlja upit što da napravi s njima. Hadžihasanović mu nakon toga piše: „Ta 23 vojnika, koji su činili teška zlodjela, proslijedite meni u Zenicu“.

Međutim, vjerojatno nisu bili proslijeđeni i ne znamo što se dogodilo s njima. Hadžihasanović zato ponovno dostavlja upit Selmu Cikotiću i pita ga: „Što je s ona 23 bugojanska zatočenika koji su činili teška zlodjela?“ To je posljednji pisani trag kojeg imamo, tako da mi s pravom smatramo krivcem Selma Cikotića koji potvrđuje da su oni bili kod njega i da je on za njih pripremio poseban tretman. A kakav je to poseban tretman, ako i dan-danas tražimo tijela? I evo, sad smo ih i pronašli.

Cikotić je, naime, često davao izjave da, budući da nema tijela, da se zločin nije ni dogodio. Evo, sada smo pronašli tijela. Točno smo ih pronašli na taj dan kada je on imenovan. Da je to čovjek koji ima neki ponos, koji ima neki karakter on sigurno ne bi prihvatio dužnost ministra sigurnosti kada zna da su se pronašla tijela. Sad postoji dokaz za konkretan zločin – vezane ruke, metak kroz čelo.” – kazao je Zelić

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Pratite nas putem Facebook i Twittera

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker