VJERA I DUHOVNOST

Zašto sv. Bernardica ima spomendan u veljači i u travnju

Sveta Bernardica umrla je 16. travnja, ali je mjesna Crkva u Francuskoj slavi svake godine 18. veljače. Mnogi znaju za svetu Bernardicu po čudesnim viđenjima Blažene Djevice Marije u Lurdu u Francuskoj.

Milijuni hodočasnika svake godine putuju kako bi se okupali u vodama Lourdesa. Dok je blagdan Gospe Lurdske 11. veljače, sveta Bernardica ima poseban blagdan posvećen njezinom životu i snažnom primjeru. Točan datum njezina blagdana mijenjao se tijekom godina i sada je podijeljen. U početku je njezin blagdan bio određen za 18. veljače prema univerzalnom kalendaru. To je datum trećeg ukazanja Djevice Marije svetoj Bernardici.

Službena stranica svetišta u Lurdu objašnjava: “Dana 18. veljače, u 6 ujutro, Bernardica je sa sobom ponijela pero, papir i tintu. Gospa je prvi put progovorila: ‘Ono što ti imam reći ne mora biti zapisano, ali hoćeš li mi učiniti čast doći ovamo na 15 dana?’ Gospa je zatim dodala ove riječi za Bernadette: ‘Da ne obećavam da ću te usrećiti na ovom svijetu, već na onom.”

18. veljače ostaje blagdan svete Bernardice u lokalnom kalendaru u Francuskoj, kao i u kalendaru izvanrednog oblika. Međutim, nakon Drugog vatikanskog sabora njezin je blagdan pomaknut s 18. veljače na 16. travnja, datum njezine smrti. Slavljenje svetaca na datum njihove smrti standardna je praksa, iako postoje brojne iznimke od ovog pravila.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er