VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Prijatelji odu, a braća i sestre ostaju

Fra Goran Azinović: Prijatelji odu, a braća i sestre ostaju “Prvi rat u ljudskom srcu bjesnio je upravo među braćom. Naime, prvo ubojstvo u Bibliji bilo je bratoubojstvo: Kajin je iz zavisti ubio brata Abela.

Ako braća i sestre žive u miru i ljubavi, mir i ljubav vladat će u obiteljima i u društvu”, piše u svojoj novoj tjednoj kolumni za HKM fra Goran Azinović.

Margot Käßmann, autorica knjige Braća i sestre u Bibliji, kaže: „Prijatelji odu, a braća i sestre ostaju.“ Krvna povezanost i zajedničko odrastanje urezani su duboko u ljudsko biće. Käßmann ističe da u djetinjstvu između braće i sestara često vlada konkurencija, ali što su stariji, braća i sestre bivaju sve povezaniji. Nakon smrti roditelja braća i sestre se još jače zbliže. Prisjećaju se djetinjstva, odrastanja, listaju stare albume i intenzivnije se druže.

Da brat i sestra, zahvaljujući nepokolebljivoj vjeri u Boga, mogu biti uzdignuti i na oltar svetosti, svjedoče i primjeri nekolicine svetaca: apostoli Ivan i Jakov, Petar i Andrija, Franjo i Jacinta, Benedikt i Skolastika. Slijedeći svog brata Benedikta u pustinjačkom načinu života, Skolastika od ranog djetinjstva postaje odana Bogu. Papa Grgur Veliki donosi i anegdotu vezanu uz njih.

Ako braća i sestre žive u miru i ljubavi, mir i ljubav vladat će u obiteljima i u društvu. Čuvaj svog brata i sestru!

Naime, Skolastika je molitvom prizvala kišu i munje kako se njezin brat nakon zajedničkog druženja ne bi vratio u samostan, nego je produžio boravak i ostao sa Skolastikom u molitvi cijelu noć. Hranili su se duhovnim razgovorima o nebeskom životu i slavili Boga. Sestri u čast Benedikt je u podnožju Monte Cassina podigao samostan benediktinki, na čijem je čelu bila upravo Skolastika.

Psiholog Sigmund Freud bratskoj ljubavi nije posvetio puno stranica, smatrajući da nije presudna za čovjekov razvoj, no uloga brata ili sestre je itekako važna. Iz tog odnosa izrasta ili mir ili mržnja. Prvi rat u ljudskom srcu bjesnio je upravo među braćom. Naime, prvo ubojstvo u Bibliji bilo je bratoubojstvo: Kajin je iz zavisti ubio brata Abela. Ako braća i sestre žive u miru i ljubavi, mir i ljubav vladat će u obiteljima i u društvu. Čuvaj svog brata i sestru!

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er