VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Zašto je sveti Juda na slikama prikazan sa medaljonom?

Jedan od najprepoznatljivijih simbola svetog Jude je medaljon koji drži, a na medaljonu je Isusovo lice. Uobičajeni simbol koji se vidi na svetim slikama svetog Jude je medaljon koji on drži jednom rukom.

Ako bolje pogledate, vidjet ćete da medaljon ima utisnut lik Isusova lica. Ovaj medaljon nema nikakve veze sa životom svetog Jude kao apostola, već je referenca na drevnu legendu koja je povezana s njegovim čudesnim zagovorom.

Medaljon je Isusov otisak, poznat kao ‘Slika Edese’. Kralj Abgar od Edese (sada dio Turske) bolovao je od ozbiljne bolesti. Čuo je kako Isus liječi druge i pozvao je Isusa da njega izliječi. Isus je pritisnuo svoje lice na komad tkanine i dao ga svetom Judi da ga preda kralju Abgaru. Nakon što je primio platno, kralj Abgar je ozdravio.”

Tradicija tvrdi da je Slika nastala kada je Isus pritisnuo tkaninu na svoje lice, ostavljajući obris svog lica utisnut na tkanini – slično kao u legendi o Veronikinom velu. Slika Edese je odigrala važnu ulogu u povijesti kršćanske umjetnosti i pobožnosti.” Sljedeći put kad vidite sliku ili kip svetog Jude, pripazite na sliku Isusova lica.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er