CRKVAHRVATSKAVIJESTI

Započelo postavljanje skela u unutrašnjosti zagrebačke katedrale

Građevinska skela ovih se dana i dalje postavlja oko apside zagrebačke katedrale, ali i u njezinu unutrašnjost. Prvi elementi građevinske skele koja se osim u unutrašnjosti postavlja i oko apside zagrebačke katedrale  dostavljeni su srijedu 4. studenog.

Postavljanjem skele omogućit će se još detaljniji uvidi u oštećenja katedrale te započeti procesi sanacije. Skele bi trebale biti postavljene tijekom sljedećih nekoliko tjedana. 

Zagrebačka katedrala, ali i brojne druge crkve u Zagrebu i okolici teško su stradale u potresu 22. ožujka. Prema izvješću projektanta obnove katedrale i nadzornog inženjera, potres magnitude 5,4 srušio je kameni vrh južnog tornja. Srušen je dio zvonika u visini od 10,3 m. Kameni elementi dijelom su pali na skelu koja se upravo prilagođavala za radove završene treće faze obnove južnog zvonika i pritom su oštetili dio treće galerije dovršene netom prije Božića. Jedan dio tornja pao je na krov katedrale koji je također oštetio i probio na više mjesta, a najveći dio kamenih elemenata pao je u dvorište između katedrale i Nadbiskupskog dvora. Zbog prijetnje urušavanjem, 17. travnja 2020. godine naknadno je uklonjen vrh sjevernog zvonika katedrale.

Radi posebne osjetljivosti i značenja građevine, proces obnove katedrale zahtjevan je i dugotrajan proces koji zahtijeva uključivanje širokog kruga stručnjaka. Osim iznimne kulturne važnosti, uloga katedrale prvenstveno je duhovna: ona je majka crkva svim vjernicima Zagrebačke nadbiskupije i sjedište Zagrebačkog nadbiskupa. Osim toga, ona je mjesto čašćenja zemaljskih ostataka bl. Alojzija Stepinca, rado štovanog u cijelom narodu, ali i šire. Stoga vjernici postojano iščekuju dan kada će ponovno radosno ići u taj dom Gospodnji.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com/laudato.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er