CRKVAVIDEO

VIDEO Kardinal Vinko Puljić:” Nakon dnevnika koje gledamo u današnjem vremenu svi možemo poći psihijatru”

“Nakon dnevnika koje gledamo u današnjem vremenu svi možemo poći psihijatru. Toliko nam se negativnoga prikazuje u javnom prostoru da se čovjeka zapita ima li u ovom svijetu išta dobro”, rekao je 2017. kardinal Vinko Puljić, slaveći misu na blagdan najstarijega hrvatskog blaženika zagrebačkog biskupa i dominikanca bl. Augustina Kažotića, te uputio snažnu poruku.

Blagdan najstarijega hrvatskog blaženika zagrebačkog biskupa i dominikanca bl. Augustina Kažotića svečano je proslavljen 2017. na blaženikov blagdan u četvrtak 3. kolovoza u njemu posvećenoj župi i samostanu. Misno je slavlje predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i tom je prigodom uputio snažne poruke koje su aktualne i danas.

Između ostaloga, kardinal Puljić je u propovijedi istaknuo da je Katolička Crkva moralna vertikala društva, da se kršćani moraju društveno angažirati, da ih na to potiče Evanđelje i da u društvo vjernici moraju unositi moralna uvjerenja i stajališta, prenosi mrežna stranica Dominikanskog samostana bl. Augustina Kažotića. 

“Kažotić je činio za društvo, za druge, a u današnjim je društveno-političkim odnosima moderno napadati drugoga, a nevažno je što će taj napadač sam učiniti za dobro”, naglasio je kardinal i izrekao nekoliko uputa kako bi kršćani danas trebali djelovati u svijetu, posebno u politici.

Kardinal Puljić : Kršćanstvo u Europi se svelo na margine, a ako se Boga istjera, čovjek će biti izgubljen!

Najprije je poručio da se u politici vlastiti interes treba vezati s općim interesom i da osobni interes ne smije biti ispred rada za opće dobro. Zatim je poticao na težnju za vlašću, ali da se sebe stavlja u službu istine, pravde i ljubavi. Ako čovjek ne radi tako, onda mu je posao destruktivan, zato je važno čovjeka odgajati za odgovornost.

“Govore nam da smo u Europi svi jednaki, no nismo. Znamo svi onu: Tko jači, taj kvači! Onaj tko ima više novca, vlada. Tako je to jer se kršćanstvo u Europi svelo na margine, a ako se Boga istjera, čovjek će biti izgubljen”, zaključio je kardinal i dodao da je prevažno odgajati savjest i poštivati savjest drugoga.

Kao uputu je izdvojio i to da se na neprijatelja treba gledati kao na mogućega brata, prijatelja, da treba rušiti predrasude. Naglasio je da je potrebno odupirati se iskušenju graničnoga morala jer da se po njemu urušava društvo.

Medije treba poštivati, ali od njih treba tražiti odgovornost!

“Donositi zakone po kojima se ima pravo abortirati nerođeno ili eutanazirati starca da ne smeta nije po Božjem promislu, a važno je uvijek misliti da je Božji zakon iznad ruku u parlamentu”, rekao je kardinal i poučio da čovjek mora stajati iza svojih riječi te da ne smije obećavati ono što ne može ispuniti.

Propovjednik je zatim istaknuo da političari trebaju biti prijatelji medijima, ali da kao konzumenti prema medijima trebaju biti kritični. “Medije treba poštivati, ali od njih treba tražiti odgovornost. Upućeni smo na suradnju s njima jer su i Crkva i mediji na istom putu, putu naviještanja istine”, poručio je kardinal Puljić.

Toliko nam se negativnoga prikazuje u javnom prostoru da se čovjeka zapita ima li u ovom svijetu išta dobro!

Podsjetio je i na to kako je važno biti vjeran načelima, kako valja težiti materijalnim dobrima i kako treba gajiti pozitivu. “Nakon dnevnika koje gledamo u današnjem vremenu svi možemo poći psihijatru. Toliko nam se negativnoga prikazuje u javnom prostoru da se čovjeka zapita ima li u ovom svijetu išta dobro”, rekao je kardinal i predložio uspješno spajanje vjere, kulture i života po primjeru Augustina Kažotića.

“Volio bih da kao što je činio Kažotić, činimo i mi, da svijetu ponudimo vjeru u svjetlu primjera bl. Kažotića”, zaključio je kardinal Puljić.

Poslušajte cijelu propovijed!

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Back to top button